Jeg tror den greske salatens suksess har mye å takke fetaosten for. Tomater, oliven, løk og agurk blir liksom ikke det samme uten fetaost.

Dette var ikke noe grekerne fant ut i går. Fetaosten er minst 500 år gammel, men sannsynligvis har grekerne laget fetaost, eller noe som ligner, veldig mye lenger.

Myten skal i alle fall ha det til at kyclopen Polyfemos, sønn av selveste havguden Poseidon, oppdaget fetaosten tilfeldig. Han fraktet geitemelken i dyreskinn, eller var det en geitemage?, og vel fremme oppdaget han at melken hadde klumpet - vips! - osten hadde sett dagens lys.

Fetaosten kan gi nytt og liv og mening litt langt mer enn en salat. Sjekk den kule, enkle og supergode forretten jeg lagde (med video!), for eksempel. Nedenfor finner du en lang rekke oppskrifter hvor fetaosten gir etterlengtet fylde til alt fra spinat, paprika til muffns og kylling.

Kos deg med oppskriftene og gi meg gjerne tips på Facebook-siden om flere ting - så skal jeg liste dem opp her!

Aina Hole

Middelhavspai

Denne paien er inspirert av middelhavskjøkkenet, og inneholder blant annet fetaost og timian. Godt salt er deilig følge.

Ingredienser:

Bunn

3 dl hvetemel(ca. 180 g)

150 g smør

2 ss kaldtvann

Fyll

100 g fetaost

1 stk paprika, gul

2 stk vårløk

4 fedd hvitløk

3 stk tomat

3 stk egg

3 dl matfløte

1 ts salt

pepper, sort og nykvernet

finhakket frisktimian

Høyde (px): Bredde (px):

Gresk salat

Til 4 porsjoner:

forskjellig grønn salat

3 stk tomat i båter

1 stk liten rødløk, i tynne skiver

slange agurk, skrelt og i strimler

fetaost, i terninger

oliven, sorte

2 ss kaldpresset olivenolje

tørket oregano, rikelig

Høyde (px): Bredde (px):

Søtpotetpletter med mynte og fetaost

Dette er sunn mat som servers på Finnskogtoppen. Søtpotetkakene serveres med mynte og fetaost. Mmm...

Ingredienser:

600 g søtpotet

1 stk egg

50 g hvetemel

70 g smør

100 g fetaost

3 stk mynte, frisk

salt og pepper

1 ss olje

4 ss rømme

persilletil pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Enkel pasta med chorizo

En enkel pastarett du lager på noen få strakser...

Til 2 porsjoner:

200 g pasta, gjerne penne

50 g pesto

100 g bønner, lange, grønne bønner

50 g fetaost

10 skiver chorizopølse

2 stk tomater

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Forrett med fetaost

Det er langt mellom så enkle foretter som smaker så godt.

Til 2 porsjoner:

8 stk terninger av fetaost

1 skiver melon

1 ss balsamicosirup

2 ss pinjekjerner

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Mari Svenningsen

Focaccia med chorizo og feta

Nydelig brød som nesten er en rett i seg selv. Passer godt som tilbehør til grillmat, spekemat eller pasta.

Ingredienser:

5 g gjær

5 dl vann

1 ss sukker

2 ts salt

0,5 dl olivenolje

12 dl hvetemel

100 g chorizopølse

100 g fetaost

1 ts salt, gjerne flaksalt

Høyde (px): Bredde (px):
Aina Hole

Torskefilet med feta og spinat

En spennende kombinasjon hvor spinat og fetaost utfyller hverandre og gir en smakfull opplevelse sammen med torsken.

Til 4 porsjoner:

250 g frisk spinat, snittet

150 g fetaost i terninger (gjerne mager)

1 stk løk, finhakket

2 ts salt

0,5 ts pepper, sort og nykvernet

2 ss olje, nøytral

800 g torskefilet

2 ss sitronsaft

Woket grønnsaksmiks

2 stk paprika, rød

1 stk paprika, gul

100 g brekkbønner eller asparges bønner

1 pk fersk baby mais

1 ss olje, nøytral

2 ss soyasaus

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Paprikasalat med feta og oliven

Til 4 porsjoner:

4 stk paprika (forskjellige farger)

1 l salat, blandet (f.eks. frisée- og mâchesalat)

200 g fetaost

2 dl oliven, sorte

Dressing:

1 ss balsamicoeddik

2 ss olivenolje

salt

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Bakte rotgrønnsaker med feta og hvitløk

Til 4 porsjoner:

8 stk poteter

10 fedd hvitløk

2 stk gulrot

1 stk sellerirot

1 ss smør

1 gl fetaost

1 ts salt

0,5 ts hvit pepper

2 ts oregano

3 dl matfløte

1 bt persille

brød

Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Muffins med feta og oliven

Server muffinsene med salat, en god spekeskinke eller nyt dem som de er.

Ingredienser:

100 g fetaost

1 dl oliven, sorte

50 g smør

4 dl hvetemel

2 dl sammalt hvete, fin

2 ts bakepulver

0,75 ts salt

4 stk egg

2 dl yoghurt naturell

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!