Det skulle ikke forundre meg om du har egg i kjøleskapet?

Og du, de holder helt sikkert enn det står på pakken. Før år 2.000 hadde norske egg holdbarhet på 45 dager. Det endret seg med EØS-regelverket. I henhold til den nye standarden har egg nå holdbarhet på 28 dager. Basta. Det har ikke skjedd noe med eggene, bare reglene.

Forskning viste faktisk at norske egg holdt seg enda lenger, minst to måneder. Så vi har ingenting å frykte.

Med så mye egg i huset har du mulighet til å lage de kuleste ting.

De enkle oppskriftene med egg

Kokte egg er nydelig til frokost, men ikke stopp der! Om du skal lage is, kaker eller omelett er egg en av grunnstenene.

Oppskriften på omeletten nedenfor er en default omelett med ost og skinke, men det er lagt med noen aspargesbønner for sikkerhets skyld. Du finner også den spanske søsteren, tortilla, med poteter og løk.

De kule oppskriftene med egg

Siden jeg er i spinatperiode kommer også den klassiske Eggs florentine på denne listen. Det krever at du behersker kunsten å lage en hollandaise, men det klarer du med litt godvilje.

En langt mindre stilig variant, men som har omtrent samme bruksområde er pytt i panne - med posjert egg.

I Frankrike lages egg cocotte (Oeuf Cocotte) over en lav sko. Det er ikke verre enn at du ha litt crème fraîche og knekker i et egg i en liten, ildfast form (og andre ting du liker) og baker det i ovnen.

En variant som den sagnomsuste Oscar Tschirky lagde var å bruke en paprika i stede for en ildfast form. Den finner du også nedenfor.

Før vi kommer til desserten er det to ting som gjør seg godt på til påskefrokosten. Det første er de klassiske djeveleggene og de andre er egg som kokes i rødbetelaken (fra glasset) og som dermed får den kule og rare rosa kanten.

Søte egg

Vi tar også med et par søte ting du kan lage når du først har egg. Det første er en herlig creme brulee, med (eller uten) pasjonsfrukt. Det krever at du passer nøye på, men resulatet er magisk med den sprø sukkertoppen og det fløyelsesmyke indre.

En sitronterte som er så påskegul at det er til å ta feil av lager du med garantert resultat om du bruker denne oppskriften.

God, gul påske!

Erik Hannemann

Rask omelett med ost og skinke

Denne omeletten passer både som middag og lunsj. Det skal ikke ta deg mer enn 10 minutter å lage den...

Til 1 porsjon:

100 g aspargesbønner

3 skiver skinke, røket

3 stk egg

50 g ost, revet

smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tortilla

Tortilla er en av de store rettene i det spanske kjøkkenet.

Ingredienser:

2 stk poteter

1 stk løk(ikke for stor)

4 stk egg

salt og pepper

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Eggs Florentine

Slik har du kanskje ikke smakt egg før...

Til 2 porsjoner:

Saus

2 stk eggeplomme

200 g smør

0,5 stk sitron

salt og pepper

cayennepepper

Resten

200 g spinat, frisk

2 ss smør

1 knivsodd muskat

2 stk brødrasp

2 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Øystein Westlie

Pytt i panne med posjert egg

Dette er intet mindre enn den perfekte restematen! Og så godt som det er!

Til 4 porsjoner:

4 stk potet, kokt

4 stk gulrøtter, kokt

2 stk sjalottløk

2 ss olivenolje

salt

pepper

4 dl erter, frosne

2 ts eddik

4 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Egg i form - Oeuf Cocotte

Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.

Ingredienser:

1 stk egg

1 ss crème fraîche

salt og pepper

littpaprikapulver

Eventuelt

1 skiver skinke, bacon, tunfisk eller tofu

1 neve hakkedetomater, sopp, paprika, squash, løk eller andre grønnsaker

1 neve muskat, revet

1 ts tørkede eller friskeurter, persille, gressløk, koriander

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Paprika med innebakt egg

Dette er en variant av Oscar Tschirkys original.

Ingredienser:

2 stk grønn paprika

2 stk egg

olje

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Djevleegg (fylte egg)

Server fylte egg som små appetittvekkere eller la dem være en del av tapasbordet.

Til 6 porsjoner:

6 stk egg

Fyll

4 stk vårløk

2 ss majones

1 ts sitronsaft

noen dråpertabasco

oliven, sorte

Høyde (px): Bredde (px):
Synøve Dreyer

Rødbetmarinerte egg

Bruker du laken fra syltede rødbeter får eggene en flott rødfarge, og blir oppsiktsvekkende vakre når de deles.

Ingredienser:

rødbet

50 g sukker, brunt

2 dl hvitvinseddik

2 dl vann

0,5 ts salt

4 stk nellikspiker

1 stk kanelstang

12 stk egg, hardkokt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sitronterte

Sitronterte har aldri vært enklere. Og denne oppskriften på sitronterte dufter så intenst sitron at du bare kan glede deg.

Til 4 porsjoner:

3 stk sitron

5 stk egg

200 g sukker

2 dl kremfløte

2 pl butterdeig

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Creme brulée med pasjonsfrukt

Med litt pasjonsfrukt blir denne desserten ganske perfekt.

Til 2 porsjoner:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

1 stk pasjonsfrukt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!