Først! Dersom du har lyst på en inspirerende overraskelse på e-post på fredager - klikk her.

Så, til helgens meny!

Det var ikke vanskelig å velge seg tre flotte retter denne helgen. Noen ganger er det enkelt, av en eller annen grunn.

Kroppen hungrer etter en skikkelig gryte. Og jeg var først en snartur innom Marokko og den kule retten med lammekjøtt og kikerter og dessuten chili con carne (på sitt beste), før jeg endte med den O store viltgryta.

Du kan sjekke videoen vi lagde her. Det er ingen hemmeligheter i denne gryta, bare en skikkelig fest av gode ting på samme sted, til samme tid. Det er tørket sopp, Madeira og hjortekjøtt, for eksempel.

Forrett

Men, før vi kommer til hovedretten skal jeg servere en av de kuleste forrettene jeg vet om. Originalen av denne retten (garantert en mer avansert variant) kommer fra verdens beste restaurant, Noma (sjekk bildene her). Den poetiske siden ved denne retten er at den skal gi deg følelsen av å trekke opp ting av jorda og spise den direkte. Den mørke "jorden" som i denne retten lages av mørkt brød (pumpernickelbrød som kjøpes ferdig) ristes og blandes med brunet smør. Det strøes på toppen av et lag av kremost, yoghurt og urter før du "planter" ned reddiker og eventuelt små gulrøtter. Det tøffeste er om de de har litt grønt på toppen, men det er ikke lett å få tak i på denne tiden av året. (Oppskriften finner du nedenfor).

Dessert

Det er den tiden av året hvor jeg føler for tunge, mektige desserter. Jeg kunne laget en kongelig sjokoladekake, men jeg har bestemt meg for å gå enda lenger. Det blir en gjensyn med et monster jeg lagde for en tid tilbake. Hold deg fast: Det er brioche, sjokolade, banan, mandler og ikke nok med det, men det er litt ostesaus med solbær der også. Jeg skjønner at ikke alle takler det, og de kan kanskje klare seg med litt sorbet av bær?

Ha en smakfull helg!

Clotilde Dusoulier

Reddiker som de serverer det på Noma

Dette er Clotildes versjon av en klassiker fra Noma (restauranten i København).

Ingredienser:

1 bt reddik

3 skiver brød

150 g smøreost

2 ss yoghurt

1 fedd hvitløk

urter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Overdådig dessert med sjokolade og banan

En skikkelig dessert for deg som ikke synes noe blir for mye av det gode.

Til 2 porsjoner:

2 skiver brioche, eller kakebunn eller søte, luftige loff/rundstykker

1 neve mandelflak

1 stk banan

100 g sjokolade

1 dl kremfløte

100 g smøreost

5 ss creme de cassis (eller solbærsaft og en dæsj rom/cognac)

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!