Her om kvelden kom jeg sent hjem. Jeg spurte om det var noe mat igjen.

- Eh, nei.

Da var vel maten god, da. - Hva spiste dere?

- Pasta med laks og erter.

Ja, da skjønner jeg at det ikke var mye igjen. Den enkle pastaretten faller i smak hos de fleste.

Heldigvis for meg var det rikelig med pasta igjen. Men, bare pasta. Vi bruker nemlig det smarte "aldri-koke-for-mye-pasta-trikset". Men, ettersom det er kalibrert med en til (meg) rundt middagsbordet var det naturlig nok pasta til overs.

Dermed var saken enkel: Måltidet ble en tur ned Memory Lane via den uslåelige studenpastaen med hvitløk og chili. Det er forbløffende hvor godt den holder stand.

Slik er det med et godt knippe pastaklassikere. En grovt subjektivt utvalgt liste over de kanoniserte pastarettene kan se slik ut:

Pesto

Carbonara

Spagetti med pepper

Pasta Alfredo

Pasta amatriciana

Lasagne

Jeg våger å ta med en til, som ennå ikke er brett aksepert i de myriadiske pastamiljøene, men det er en personlig favoritt som har fulgt meg i mange år, nemlig pasta med røkt laks, rosépepper og crème fraîche.

Alle disse pastaoppskriftene er suverene. Og de dukker opp med ujevne mellomrom på mitt middagsbord. Men, nå er det på tide å sakte, men sikkert innføre et par andre varianter.

Jeg har sett meg ut tre stykker. De tre pastaoppskriftene skal i de kommende dager og uker få sin prøvetid i kjøkkenet mitt. Om de kommer inn i den kanoniserte pestovarmen vil avgjøres et stykke fram i tid ved enkel referendum.

De tre kandidatene finner du nedenfor.

Mari Svenningsen

Conchiglie med ørret i sitronsaus

Conchilglie er pastaskjell som har den fordelen at de blir fylt med saus. Men skjellene kan gjerne byttes ut med den type pasta du har for hånden.

Til 4 porsjoner:

400 g laksefilet eller ørret

4 ss smør

2 fedd hvitløk

1 ss hvetemel

2 dl melk

2 ss sitronsaft

1 stk sitron

3 dl crème fraîche

6 stk vårløk

4 ss finhakket blad persille eller kruspersille

400 g pasta skjell

Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Penne med blåmuggost og brokkoli

Dette er en smakfull vegetarrett for de som er glad i blåmuggost.

Til 4 porsjoner:

500 g brokkoli

2 ss smør

1 stk løk

1 ts paprikapulver

0,5 ts chilipulver

1,5 dl hvitvin eller eplejuice

1,5 dl kremfløte

150 g blåmuggost

2 ss mandelflak

500 g penne

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Penne med bacon og erter på

Til 4 porsjoner:

450 g penne eller annenpasta

200 g grønne frosneerter

1 ss olivenolje

200 g bacon

3 stk egg

3 dl lettrømme

150 g parmesan, nyrevet

2 fedd hvitløk

1 stk chili, rød

salt

2 ss finhakketpersille

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!