Da har den kommet igjen. Januar.

Det er i utgangspunktet ikke enkelt å finne mat mot denne måneden. Du kan forsøke vår "velg-for-deg-knapp" og la tilfeldighetene avgjøre. Men, det kan ikke jeg. Ikke i januar.

Jeg lover meg selv hvert år, som eneste forsett, at nå skal jeg lage meg et januarfond. Et fond hvor jeg pliktskyldigst setter inn kroner gjennom hele året. Og, når denne holkete, bakrusens måned kommer og minner oss om at vinteren slett ikke er over, men nettopp har begynt og erter oss med å peke på den bare sannhet: Dere brukte opp alle penga i jula. Resten brant dere opp på årets siste dag, ja, da skal jeg trumfe med mitt januarfond. Og da blir det januarfest!

Men, det har gått med det forsettet som med forsetter flest. Jeg har fortsatt på samme sett som før. Og nå er den her. Og peker nese til meg.

Selv om du spiste aldri så mye i jula så kommer sulten gnagende nå. Men, den maten jeg skal spise bør være billig. Jeg vet om et triks/opplegg som gjør at du kan klare deg på 175 kroner.

Jeg vet ikke om jeg klarer det løpet, men jeg har likevel dykket i arkivet og finnet fram til de aller billigste oppskriftene mine.

Suppene først

Vi kan begynne med noen supper. Det er lite tvil om at du kan lage svært billige supper. Og det behøver slett ikke gå mye utover smaken at de er så billige. Ta for eksempel den gode gulrotsuppa. Det er en suppe jeg lager selv om jeg har penger på bok. Enkel, god og lett å variere. (Alle oppskriftene finner du nedenfor).

Den aller billigste suppen jeg vet om koster, etter mine beregninger, 12 kroner. Det er en potetsuppe. Til alle som ennå ikke har oppdaget den: La dette bli året du prøver den.

En suppe som havner i samme kok-mos-kategori er den enkle ertesuppa (sjekk video). Dersom du vil ha noe mer substansielt kan jeg by på ertesuppe med kokt svineknoke. Svinekjøttet er nemlig billig i januar. Det er relativt grei matematikk: Tenk hvor mange svineknoker som ligger rundt om på lagrene eller jula. Om jeg lager den ertesuppa synes jeg det faktisk er best med tørka erter som du vanner ut over natten.

De gode pastarettene

Verdens mest kjente, billige pastarett må være "mac ´n cheese", macaroni og ost. Kan du spandere på litt kjøttdeig, så legger jeg ved den oppskriften også.

Ellers tar jeg med spagetti carbonara og den mindre kjente pepperfetteren - spagetti med pepper.

Tre billige matretter

Bakte bønner og tomater er også en deilig matrett for fattigfrans. Den ligner litt på den staselige slektningen chili con carne, som er en av mine favoritter.

Helt til slutt tar jeg fram farsekaker. Det lagde alltid mamma når lommeboka var slunken. Med kålstuing. Og derfor synes jeg aldri det gjorde noe at vi var blakke.

Og januar - ja, den går over.

Erik Hannemann

Gryterett med tomatsaus

Denne store gryta kan brukes til pastasaus, lasagne og pizza.

Til 8 porsjoner:

800 g kjøttdeig

2 stk løk

4 stk selleristenger

1 stk brokkoli

1 stk paprika

2 stk gulrot

4 stk tomatboks

salt og pepper

1 stk chorizopølse

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Farsekaker med kålstuing

Farsekaker er skreddersydd for hverdager med lite tid til matlaging og magre lommebøker. De serveres gjerne med tyttebærsyltetøy, kokte poteter og kålstuing.

Ingredienser:

400 g medisterdeig

0,5 stk kålhode

2 ss mel

2 ss smør

3 dl melk

0,5 ts muskat

smør til steking

tyttebærsyltetøy

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bønner og bakte tomater

Her kommer en liten, hærlig bønnerett med bakte tomater.

Ingredienser:

1 stk løk

5 stk store tomat er

1 bokser hvite bønner

smør/olje til steking

1 fedd hvitløk

1 stk sukker

1 stk gulrot

1 ts timian

1 ts anis, malt

1 ss kyllingkraft

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Makaroniform med kjøttdeig

Velsmakende og lettvint form som gjerne kan gjøres klart kvelden i forveien.

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

2 ss smør

8 dl makaroni

1 stk Fedd med hvitløk

1 ts salt

0,5 ts pepper

Hvit saus:

1 ss smør

1,5 ss hvetemel

5 dl melk

salt og pepper

1 stk purre

1 ss oregano

100 g revet hvitost

1 kvist tomater

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Nerg

Macaroni 'n cheese

Macaroni and cheese er en amerikansk klassiker som er like enkelt som det er godt. Denne varianten spanderer noen tomater på toppen for å live opp litt.

Til 2 porsjoner:

200 g makaroni

2 ss hvetemel

3 ss smør

2 dl melk

0,5 ts muskat

100 g ost

2 stk tomater

timian eller karse

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Til 1 porsjon:

250 g erter, frosne

2 dl vann

2 ss konsentrert kylling kraft

1 dl fløte

1 stk grillpølse

1 rømme klatt

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ertesuppe med kokt svineknoke

Kan du kutte løk, kan du lage ertesuppe. Den gode smaken får du når du lar en svineknoke koke ertene. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

500 g erter

1 stk svineknoke

1 stilk stangselleri

1 stk gulrot

1 stk løk

vann

1 stk purre

4 stk poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Løksuppe

Slik lager du super løksuppe. Ikke let lenger! Du finner ikke bedre løksuppe enn denne.

Ingredienser:

6 stk løk

1 dl madeira

1,5 l vann

buljongterning

100 g ost, gjerne gryere eller annen fast, hvitost

25 g parmesan

2 stk små loffskive r

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!