Jeg ville gjerne vært barnebarnet til en en rykende, varm suppe. En suppe har alt man drømme om av kjærlighet, godhet og trøst. Og det er i grunnen alt man kan forlange av en bestemor.

Om suppen, dersom det var en slektning, skulle være en eventyraktig skalldyrsuppe eller en tradisjonell persillerotsuppe er jeg ikke sikker på. Jeg ville nok like begge deler.

På høsten koser jeg meg med mange supper og alle dens gode fetter gryteretter. Jeg må innom klassikerne. Ferskt kjøtt og suppe er et møst. Det samme er oksehalesuppe.

De to er supper som krever tid. Eller søndag, som det heter hjemme hos meg.

Blant hverdagstraverne finner vi de klassiske, franske vichysoisse og løksuppe. Aldri en høst uten. Blomkålsuppe og linsesuppe må vi også innom.

Mitt matmantra er: Variasjon. Og derfor er det så moro å kunne presentere noen nye suppeoppskrifter her. Og her finner du noen for enhver smak. Du finner en tradisjonell gulrotsupe og en kul tomatsuppe. I andre enden av skalaen finner du skalldyrsuppe og blåskjellsuppe om du er det mer ambisiøse hjørnet.

Ellers kan du prøve deg på karrisuppe med kylling! Alle oppskriftene finner du nedenfor.

Linnea press/ Jes Buusman

Blåskjellsuppe fra New York

Slik lager de blåskjellsuppe i New York.

Til 4 porsjoner:

1 kg blåskjell

2 ss olivenolje eller rapsolje

2 stk store gulrøtter

4 dl fiskekraft

1 ss hakket, frisk timian

1 knivsodd cayennepepper

2 stk vårløk

1 stilk selleri

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/Jes Buusman

Karrisuppe med kylling

En varmende, god suppe med masse karri.

Til 4 porsjoner:

2 stk gulrøtter

1 stk grønt eple

1 ss karri

1 ss oliven olje, eller rapsolje

3 dl kokosmelk

5 dl grønnsaksbuljong

salt og pepper

Til servering

200 g kyllingfilet

1 ts koriander, malt

salt

2 ts olje

persille

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/Jes Buusman

Pastinakk- og persillerotsuppe

Her du en super høstsuppe med smak av persille.

Til 3 porsjoner:

1 ts karri

2 stk persillerøtter

1 stk pastinakk

1 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 ss olivenolje eller rapsolje

0,5 ts salt

5 dl vann

2 dl matfløte

Til servering

pastinakk staver

timian

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/ Jes Buusman

Gulrotsuppe med marinert kalkun

Gulrotsuppa blir bedre med ingefær.

Til 2 porsjoner:

150 g kylling - eller kalkunfilet

Marinade

1 ss balsamicoeddik

1 ss honning

1 knivsodd pepper

saften av en halv appelsin

Suppen

2 stk store gulrøtter

2,5 dl grønnsaksbuljong

1 fedd hvitløk

1 ts ingefær, revet

1 ts kardemomme

100 g mascarpone

gulrot strimler og grønt til pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/ Jes Buusman

Fyldig tomatsuppe med kylling

Tomatsuppe blir nytt med kylling.

Til 2 porsjoner:

8 stk godt modne tomater

4 stilk stangselleri

4 ss worchestershiresaus

4 ss hp-saus

4 ss sitronsaft

2 stk chili, rød

4 ss ketchup

Til servering

1 ss soyasaus

olje/smør til steking

100 g kylling - eller kalkunbryst

0,25 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/ Jes Buusman

Skalldyrsuppe

Skalldyrsuppe kan også være enkelt.

Til 2 porsjoner:

2 stk kokte sjøkreps

0,5 stk gulrot

10 stk cherrytomat

5 dl grønnsaksbuljong

1 stilk persille

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!