Jeg liker ordet "rotfrukt". Frukt fra jorden.

Nei, denne frukten vokser ikke på trær. Men, den er like innsmigrende og mye mer anvendelig enn tre fra trær.

Tenk bare på kålrot, gulrøtter, poteter, rødbeter og sellerirot. De er alle proppfulle av vitaminer, mineraler og fiber. Men, viktigere, de er fulle av sødmefull ganeglede om de får nok kjærlighet og varme.

Rotfrukter er et spørsmål om å gi og ta. Om du gir dem det de vil ha, ja, da får du tilbake i rikelig monn.

Det er lenge siden vi nordboere har oppdaget rotfruktenes enestående egenskaper. For oss som bor på toppen av kloden har det vært viktig å finne mat som ble moden sent på høsten, men, minst like viktig, mat som kunne lagres gjennom den krevende vinteren. Og her kommer rotfruktene inn.

Rotfrukter i gammeldagse oppskrifter

Rotfruktene dukker gjerne opp i retter vi tenker på som gammeldagse. Betasuppe, for eksempel. Lapskaus, kommer også på refleks.

Nedenfor har jeg samlet en fin bukett oppskrifter med rotfrukter. Feller for disse rotfruktoppskriftene er at de er enkle å lage.

Først ut er brennsnut. Noen mener på ramme alvor at sunnmøringene ikke ville overlevd uten brennsnut. Og jeg kan ikke huske at jeg har vært i de traktene uten å få servert denne bautaen av en suppe.

Og det er umulig å ikke forstå hvorfor brennsnut er populært: Ved dåp, konfirmasjon eller en vanlig søndag samles en gjeng og alle får lov til å skjære kjøtt og rotfrukter i terninger som kokes i digre gryter (kan ikke huske å ha sett så store gryter som de har på Sunnmøre noe annet sted i landet).

Det er enkel mat som metter hele 40-års laget, festen, nabolaget - ja, hele øya. Ingen blir enige om hva brennsnut er.

Er det erter i? Er det svinekjøtt? Oksekjøtt? Her strides sunnmøringene som om det gjaldt tunneler eller bomringer.

Oppskriften nedenfor er én variant, men du kan være sikker på at ikke alle er enige om at det er slik brennsnut skal lages. Det beste med dette er at alle har rett. Og at det serveres med flatbrød. Eller?

Rotfrukter i pureer

Rotfrukter er svært godt egnet til pureer. Det enkleste trikset for å lage en kulere potetstappe er, for eksempel, å blande inn sellerirot.

Nedenfor har jeg samlet to opplagte slagere. Nemlig kålrabistappe og persillerotmos. De kan brukes både til fisk og kjøtt (ja, selvsagt også pinnekjøtt. Har du lyst til å lage det selv? Lekende, lekende lett...)

Et av de enkleste og mest hemmelige puré-kokketriksene handler om mengden smør. Hvor mye? Vel, på restauranter er det ikke sjelden med en 50/50 blanding. Nå vet du det. Så kan du prøve deg fram.

Rotfrukter til svinekjøtt

Svinekjøtt og rotfrukter en utmerket kombinasjon. Nedenfor finner du en klassisk rett på bakt svinenakke som er signert Bent Stiansen. Det tar lang tid, men det er ikke mye arbeid involvert.

En langt enklere variant er den med vossakorv og honningglaserte rotfrukter. Skjær rotfruktene i staver, stek dem myke i smør i en kjele og ha i honning og salt. Server dem til stekt vossakorv. Som du skjønner, dette er en skikkelig hverdagshelt.

Er du så heldig å få tak i litt salt svinekjøtt kan du prøve deg på den oppskriften som også har gode, sunne neper i seg. Og nå som det er så mye godt, mørkt øl å få tak i: Prøv deg på oppskriften med røkt svinekam som kokes i øl...

Moderne retter med rotfrukter

Rotfruktene har også en plass i mer moderne retter. Du kan for eksempel forsøke deg på den morsomme retten med kylling, appelsinsaus og urter. Du gjør omtrent slik: Ha grønnsaker, urter og kylling i en gryte og hell over appelsinjuice, vann og litt soyasaus. La det koke i et kvarter og sett gryta i ovnen til det blir ferdig. Vips - så har du middagen klar. Denne funker jo både til hverdag og fest.

I samme gate finner vi oppskriften med pasta, ristede rotfrukter og chevre.

Til slutt tar vi med en lekkerbit med feta og hvitløk. Ideen er å fylle en langpanne med rotfrukter, ha i fetaost og krydder før du legger litt fløte i bunnen og baker alt gyllent og vidunderlig i ovnen. En sikker vinner.

Håper du finner masse inspirasjon her til å nyte godt av våre gode rotfrukter!

Studio Dreyer-Hensley

Brennsnute

Denne retten er nok for mange ukjent, men ikke mindre solid norsk husmannskost av den grunn.

Til 4 porsjoner:

1,2 kg koke kjøtt som f.eks. bog eller høyrygg (storfe)

2 dl erter, gule

2 dl vann

4 stk gulrot

0,5 stk kålrot

8 stk poteter

1 stk purre eller løk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Persillerot blir mos

Rotgrønnsaker blir godt på denne måten.

Ingredienser:

2 stk persillerøtter

1 stk løk

50 g smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pinnekjøtt

For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Her får du oppskriften på hvordan det tilberedes. I tillegg får du en oppskrift på hvordan du lager en eventyrlig kålrabistappe.

Til 4 porsjoner:

2 kg pinnekjøtt

1 stk kålrot

100 g smør

1 stk gulrot, i biter

2 stk mandelpoteter

0,5 ts muskat

50 g ribbefett

1 ts salt

pepper

poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Stiansen inviterer til fest! Her kommer langtidsbakt svinenakke som krever litt innsats som du får mye igjen for.

Til 4 porsjoner:

Kjøttet

2 kg svinenakke uten ben

1,5 skiver salt

2 ss grovknustpepper

2 ss hakketrosmarin

2 ss hakkettimian

3 stk hvitløkfedd, hakket

2 stk tomat

1 dl olivenolje

3 dl hvitvin

Ristede rotfrukter

4 stk gulrøtter

1 stk sellerirot

0,5 stk kålrot

4 stk persillerøtter

50 g smør

0,5 dl olivenolje

1 dl persille, strimlet

salt og pepper

Fløtegratinerte poteter

1,6 kg poteter

2 stk løk, finhakket

3 stk hvitløkfedd, hvitløk

4 dl fløte

2 dl melk

1,5 ss salt

1,5 ss hvit pepper, malt

100 g gulost, revet

Høyde (px): Bredde (px):

Vossakorv med rotgrønnsaker

Vossakorv er en grov julepølse med masse smak. Rotgrønnsaker smaksatt med honning passer ypperlig til denne julepølsa. Lag mye, for dette kommer til å gå ned på høykant.

Til 4 porsjoner:

800 g vossakorv

4 ss smør, til steking

300 g poteter

150 g gulrøtter

150 g kålrot

150 g persillerot

1 ss honning

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):

Salt kjøtt med grønnsaker

Til 4 porsjoner:

800 g svin

1 l vann

1 ts pepperkorn

1 stk kålrot

4 stk gulrot

4 stk nepe

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Røkt svinekam kokt i juleøl, servert med puré av rotgrønnsaker og løksjy

Til 4 porsjoner:

800 g benfri røkt svin ekam eller juleskinke uten ben

1 fl juleøl

3 dl kraft, ev vann + buljong

timian, frisk

1 stk løk i båter

1 stk gulrot

1 skiver sellerirot

Løksjy

1 stk løk

1 stk rødløk

smør

kraft fra kjøttet

salt

pepper

Puré av rotgrønnsaker

4 stk poteter

4 skiver kålrot

2 skiver sellerirot

1 stk gulrot

salt

pepper

fløte

ev litt av kraft en fra kjøttet

smør

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Kyllinglår med rotgrønnsaker i appelsinsaus

Her er det mye og god smak. For litt ekstra spicy saus kan du tilsette litt grønn karripasta i sausen.

Til 4 porsjoner:

6 stk kyllinglår

0,5 stk kålrot

3 stk gulrøtter

0,5 stk sellerirot

2,5 dl appelsinjuice

0,5 dl vann

0,5 dl soyasaus

2 ss smør

salt og pepper

finhakket persille eller timian

Høyde (px): Bredde (px):

Pasta med ristede rotfrukter og chèvre

Den salte osten danner en nydelig kombinasjon med de søtlige ovnsbakte rotfruktene.

Til 4 porsjoner:

2,5 stk gulrøtter

400 g pasta skruer eller annen pasta

1,5 stk pastinakk

125 g kålrot

2 stk rødløk

7 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

rosmarin, frisk

1 ts salt

1 dl solsikkefrø, ristede

125 g chèvre

275 g lettrømme

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Bakte rotgrønnsaker med feta og hvitløk

Til 4 porsjoner:

8 stk poteter

10 fedd hvitløk

2 stk gulrot

1 stk sellerirot

1 ss smør

1 gl fetaost

1 ts salt

0,5 ts hvit pepper

2 ts oregano

3 dl matfløte

1 bt persille

brød

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!