Hva i all verden passer til kalkun?

Laksen passer godt til det her, disse Riojaene passer supert til lam og denne ertepureen passer til nesten alt. Men, kalkun?

Det spørsmålet har jeg ikke stilt meg selv ofte. Siden det går en god stund mellom hver gang jeg spiser den rare fuglen, melder utfordringen seg med full kraft når kalkunfileten ligger på kjøkkenbenken.

Etter noen konsultasjoner hist og pist, ender jeg opp med en fin liste over ingredienser:

  • Salvie
  • Kastanjer
  • Hvitløk
  • Purre
  • Soyasaus
  • Estragon
  • Hvitvin
  • Persille
  • Valnøtter
  • Fiken
  • Rosiner
  • Sopp
  • Selleri
  • Epler
  • Kanel
  • Spinat
  • Tomater
  • Persillerøtter
  • Ingefær
  • Rosmarin
  • Chili
  • Bacon
  • Laurbærblad

Jeg må raskt skynde meg å si at jeg nå ikke snakker om helstekt kalkun, men en enkel hverdagsmiddag.

Når den lista var klar begynte moroa. Det er åpenbart at man ikke kan hive alt i samme gryte og håpe på det beste. Det vil si, det kunne kanskje være artig, men det er ikke vanligvis slik jeg går frem. Nei, her måtte en nøye seleksjon utføres med magefølelsen som kompass.

Jeg var med en gang sikker på at valnøtter skulle med. Og jeg var også overbevist om at fiken skulle få en prominent plass. Hvitløk ga seg selv. Og purre.

Det var også klart at jeg ville lage en enkel sak, et slags one-pot-wonder, riktignok med kjøttet stekt i panne.

Først sausen

Først var det å lage sausen. Jeg begynte å steke purre, selleri og sopp. Etter en stund hadde jeg i hvitløken. Så, inn med et glass hvitvin, et laurbærblad og så lot det koke en god stund før fløten skyldte inn og tok over showet.

Når det begynte å bli tykt stekte jeg kjøttet raskt (på denne måten) og det la i panna sammen med fiken og valnøtter. Før den kom på bordet hadde jeg rikelig med persille og salvie på.

Og da var jeg veldig fornøyd. Før jeg fikk summet meg denne dagen hadde jeg lagt noen poteter i ovnen - så de var nydelig og ferdigbakte til middagen. Ris eller couscous kunne også vært supert. Du kunne også brukt den som en pastasaus, men det blir ikke like stilig, synes jeg.

At jeg var superfornøyd med resultatet er nå en ting. Men, skal man dømme etter hvor mye som var på tallerkenene, og det er lurt, så kan vi slå fast at dette var en ubetinget suksess. Kalkunen kommer oftere på besøk etter dette.

Oppskriften finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Lettvint kalkunmiddag

Lag deg en deilig panne med kalkun og godsaker...

Ingredienser:

800 g kalkunbryst (kalkunfilet)

2 stk selleristenger

5 stk champignon

2 fedd hvitløk

1 stk purre

1 stk laurbærblad

2 dl hvitvin

2 dl fløte

100 g valnøtter

2 stk fiken

mel

salt og pepper

olje til pensling

persille og/eller salvie

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!