Persillerøtter, er det den beste, glemte skatten?

Jeg begynner å lure. For disse røttene er det sjelden jeg ser folk putte i kurven. Hvorfor det?

De er gode, enkle å lage, sunne, ja, jeg kommer i farten ikke på noen argumenter for ikke å kjøpe og spise massevis av persillerøtter.

Persillerøtter kan du tenke på som den hvite broren til gulroten. Det burde heller ikke overraske noen at det på toppen av roten vokser, ja nettopp, persille.

På høsten selges ofte persillerøttene med det grønne på toppen og da får du persille på kjøpet.

Ellers har det blitt vanlig å pakke inn persillerøttene i plast (og isoporbeger).

Om noen fortsatt skulle lure, så ser altså persillerøtter slik ut:

=

GRØNN HØST: Persillerot. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Oppskrifter med persillerøtter

De aller fleste gryter har godt av litt persillerøtter. Nedenfor finner du to oppskrifter på slike gryter. Den ene er med lammekjøtt hvor persillerøttene får selskap av andre rotfrukter.

Den andre er en viltgryte med persillerot, men også noen andre småtriks (se video her).

Og, sist, men ikke minst har jeg laget en veldig kul (i all beskjedenhet) mos med persillerøtter. Det enkleste er å koke skiver av persillerøttene og mose dem, men mitt tips er gå gjøre følgende: Legg en løk i ovnen i en hel time på 180 grader (legg gjerne flere inn, så kan du bruke dem til andre ting, for eksempel i denne nydelige tomatsausen).

Så tar du ut innholdet av løken og moser det sammen med kokte persillerøtter og litt smør. Det enkleste er å bruke stavmikser (eller kjøkkenmaskin).

Denne mosen kan du gjerne servere til den kule torskefileten, perfekt laks eller kylling med chilismør.

Oppskriftene finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Persillerot blir mos

Rotgrønnsaker blir godt på denne måten.

Ingredienser:

2 stk persillerøtter

1 stk løk

50 g smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lammegryte

Når du vil ha noe annet enn fårikål kan du lage denne deilige gryteretten med lammekjøtt.

Ingredienser:

800 g lammekjøtt med bein mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt med bein)

2 stk laurbærblad

1 stk løk

4 stk poteter

2 stk gulrot

2 stk persillerot

0,5 stk sellerirot

0,25 stk kålhode

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!