Dette er en rykende fersk helgemeny! Hver fredag, i alle fall nesten, komponerer jeg en treretters etter eget forgodtbefinnende. Forrige uke var det snacks med spekeskinke, coq au vin og semifreddo.

Denne uken er det helt andre ting, selvsagt. Man må jo ha variasjon i kosten!

Forrett: Kamskjell i dillolje

Kamskjell er overpriset i fersk tilstand, er min påstand. Mange bruker frosne og da er tipset å tine dem så sakte du kan, kjøleskap er det greieste. Da mister de minst væske.

Uansett: I denne oppskriften skjærer du kamskjellene i tynne skiver som legges på et lag med dillolje før du drysser over litt flaksalt. Enkelt, brutalt og veldig godt. Om de er rå? Ja, det er de. Er du redd for rå kamskjell kan du alltids svisje dem i stekepanna.

Hovedrett: Kylling med 40 hvitløkfedd og hasselbackpoteter

Hovedretten er klassiker som høres skremmende ut for alle som ikke har prøvd det før. 40 hvitløkfedd høres voldsomt ut, det kan jeg skjønne. Men, det som skjer når du baker hvitløkfedd er at du tryller bort det skarpe og lokker frem det søte i denne fabelaktige grønnsaken. De myke hvitløkfeddene moses sammen med en god dæsj crème fraîche og du får den herligste sausen du har laget på lang, lang tid!

I tillegg server jeg hasselbackpoteter og kanskje en liten enkel salat med den klassiske dressingen: olje, hvitløk, sennep og sitron.

Dessert: Creme brulée

Denne elegante retten er faktisk ikke så vanskelig å lage som mange vil ha det til. Det som kanskje er utfordrende er å lage den karamelliserte toppen. Det er ingen sak om du har en Creme brulée-brenner (eller skibrenner!), ellers må du sette grillelementet i ovnen på full guffe, vente til det bli varmt, drysse over sukker, sette inn formene helt øverst i ovnen og passe på som en smed...

Håper du blir inspirert til å lage god mat i helgen!

Erik Hannemann

Kamskjell med dillolje

Slik spiser du rå kamskjell.

Ingredienser:

0,5 potte dill

2 stk kamskjell

1 dl olivenolje

flak salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Kylling med 40 hvitløkfedd

Det høres mye ut med 40 hvitløkfedd, men når de bakes i ovnen som her blir de søte og myke og de mister stinget som fersk hvitløk her. Dersom du har en potetpresse slipper du å skrelle alle feddene først. Det går også ann å presse feddene gjennom en metalsikt, men det kan være litt vrient.

Til 4 porsjoner:

1 stk kylling

rosmarin kvister

timiankvist

40 stk hvitløksfedd

3 ss crème fraîche

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hasselbackpoteter

Det er fabelaktig. Hasselbackpoteter er en hyllest til poteten.

Ingredienser:

500 g poteter

150 g smør

5 ss brødrasp

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Creme brulée med pasjonsfrukt

Med litt pasjonsfrukt blir denne desserten ganske perfekt.

Til 2 porsjoner:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

1 stk pasjonsfrukt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!