Jeg tror de aller fleste har blitt komfortable med å spise rå sjømat. Sjekk bare her hvordan en salmalaks blir til tre forretter på omtrent ett minutt (med video).

Er du fortsatt ikke overbevist kan du lese den legendarisk Hemingway-boka "Den gamle mannen og havet" om hvordan en gammel mann på havet spiser rå seilfisk, mye rå seilfisk.

Men, ok, jeg kan se at noen er skeptiske til å spise rå skalldyr. Jeg klarer ikke engang å overbevise de jeg kjenner best om at det ikke er så farlig. Mitt siste trekk var å kjøpe rå sjøkreps på en akkurat passelig god restaurant på Sardinia. Strategien var å vise at jeg ikke ble dårlig. Og nei, jeg ble ikke dårlig, bare blid!

Selv ikke det hjalp.

Men, jeg gir ikke opp kampen om å spre gleden du kan finne i å spise rå mat! Det er ikke lenge siden jeg fikk helt dilla på carpaccio (eller tartar). Å spise rå mat gir en følelse av å spise noe rent og urørt som er veldig elegant og sart.

Og kamskjell passer perfekt i det bildet. Den ultraelegansen får man ikke med noen annen råvare. Og det er nesten slik at det kan forsvare en pris på 25 kroner stykke (jeg sa: Nesten).

Du kan gjerne bruke ferdig rensede kamskjell, men det morsomste er å kjøpe ferske og levende.

I oppskriften du finner nedenfor finner du deilige, tynne skiver av kamskjell servert på en dillolje (altså olje som er kjørt sammen med frisk dill). Det finner selvsagt mange andre gode ideer. Her er noen ingredienser som kanskje kan virke inspirerende:

avokado

basilikum

kapers

kjørvel

koriander

gressløk

fennikel

sitron

lime

persille

timian

soyasaus

pernod

bacon

mango

gremolata

Erik Hannemann

Kamskjell med dillolje

Slik spiser du rå kamskjell.

Ingredienser:

0,5 potte dill

2 stk kamskjell

1 dl olivenolje

flak salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!