Nei, det er slettes ikke hver dag man kan flotte seg på restauranter som The Fat Duck utenfor London og spise gull, gumle gin and tonic og drikke te som er varm og kald på en gang.

Man får heller gjøre sitt til å skape god stemning hjemme! Og til det har jeg noen gode forslag. Først må man dekke på med litt småsnacks. Du kan nøye deg med en forrett (litt skagenrøre, for eksempel), men de blir unektelig litt lystigere med et lite utbud som alle kan plukke litt fra. Og kanskje noen gode bobler?

Forrett

Derfor begynner jeg med å skjære opp litt loff eller brød i firkanter, legger på fat med to skåler: En med olivenolje og en med dukkah (oppskrifter nedenfor!). Dukkah er altså en krydder- og nøtteblanding som kan brukes til strø på fisk, kjøtt, kylling, grønnsaker og pasta. Jeg har begynt å ha et stort glass med denne blandingen i skapet - og da er dette en lek.

Mer på bordet! Litt spansk skinke (kanskje den beste?), noen oliven og biter med parmesan gjør seg. Og det eneste jeg trenger nå er litt carpaccio, som like gjerne kan kalles tartar.

Hovedrett

Og så var det kveldens hovedgjest. Jeg liker å tilberede hele fisker. Hvorfor? Fordi jeg 1) er lat og 2) synes det ser kult ut.

Denne gangen skal jeg saltbake en fjellørret (som noen kaller aure). Teknikken er morsom og enkelt: Dekk hele fisken med grovt salt som du blander med litt vann (det koster 10-15 kroner for en kilo og da har du mer, mye mer, enn nok) og bak den i ovnen. Resultatet er en uvanlig saftig og god fisk. Når den er ferdig etter omtrent en halv time gjør du slik:

Til fisken skal jeg bare servere hasselbackpoteter og en herlig, gul saus med endiver.

Dessert

Dessert? Som en frampek til min Middelhavssommer blir det en grenseløst god semi freddo. Karamelliserte nøtter, knust (som i drømmesjokoladen, om noen husker den) som blandes inn i iskremen.

Og så skal jeg, mens jeg allikevel er i gang på kjøkkenet, sette deigen til det beste brødet du kan bake hjemme. Så har jeg noe å glede meg til i morgen også!

God, velsmakende helg!

Erik Hannemann

Dukkah

Dukkah er den nye dippen. Den brukes til brød, kjøtt, grønnsaker og fisk.

Ingredienser:

4 ss pistasjenøtter

2 ss sesamfrø

2 ss korianderfrø

1 ts kuminfrø

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjuves carpaccio

Det er rått enkelt.

Ingredienser:

100 g storfe kjøtt, (alt fra flatbiff til indrefilet)

salt

parmesan

reddik

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Saltbakt fisk

Det er så superduperenkelt at det er en lek! Prøv gjerne med fjellaure.

Ingredienser:

1 stk liten ørret (fjellaure)

1 kg salt, grovt

1 dl vann (eller litt mer)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hasselbackpoteter

Det er fabelaktig. Hasselbackpoteter er en hyllest til poteten.

Ingredienser:

500 g poteter

150 g smør

5 ss brødrasp

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Appelsinsaus

Appelsinsaus gjør salat og grønnsaker veldig godt...

Til 2 porsjoner:

Appelsinsaus

2 stk appelsin

4 ss smør

1 stk sjalottløk

0,5 ts honning

salt og pepper

Endiver

2 stk endiviesalat

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Semifreddo

Denne desserten er halvfrossen. Og helgod!

Ingredienser:

Nøtter

150 g nøtt er, gjerne en blanding av hasselnøtter, pistasjnøtter og flere

200 g sukker

solsikkeolje, eller annen nøytral olje til pensling

Semifreddo

1 stk vaniljestang

4 stk eggeplomme

4 ss sukker

4 stk eggehvite

0,5 ts salt

3 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!