OPPSKRIFTER TIL HELGEN

Helgen er reddet med denne maten

Slik blir helgen supergod.

Sist oppdatert

Nei, det er slettes ikke hver dag man kan flotte seg på restauranter som The Fat Duck utenfor London og spise gull, gumle gin and tonic og drikke te som er varm og kald på en gang.

Man får heller gjøre sitt til å skape god stemning hjemme! Og til det har jeg noen gode forslag. Først må man dekke på med litt småsnacks. Du kan nøye deg med en forrett (litt skagenrøre, for eksempel), men de blir unektelig litt lystigere med et lite utbud som alle kan plukke litt fra. Og kanskje noen gode bobler?

Forrett

Derfor begynner jeg med å skjære opp litt loff eller brød i firkanter, legger på fat med to skåler: En med olivenolje og en med dukkah (oppskrifter nedenfor!). Dukkah er altså en krydder- og nøtteblanding som kan brukes til strø på fisk, kjøtt, kylling, grønnsaker og pasta. Jeg har begynt å ha et stort glass med denne blandingen i skapet - og da er dette en lek.

Mer på bordet! Litt spansk skinke (kanskje den beste?), noen oliven og biter med parmesan gjør seg. Og det eneste jeg trenger nå er litt carpaccio, som like gjerne kan kalles tartar.

Hovedrett

Og så var det kveldens hovedgjest. Jeg liker å tilberede hele fisker. Hvorfor? Fordi jeg 1) er lat og 2) synes det ser kult ut.

Denne gangen skal jeg saltbake en fjellørret (som noen kaller aure). Teknikken er morsom og enkelt: Dekk hele fisken med grovt salt som du blander med litt vann (det koster 10-15 kroner for en kilo og da har du mer, mye mer, enn nok) og bak den i ovnen. Resultatet er en uvanlig saftig og god fisk. Når den er ferdig etter omtrent en halv time gjør du slik:

Til fisken skal jeg bare servere hasselbackpoteter og en herlig, gul saus med endiver.

Dessert

Dessert? Som en frampek til min Middelhavssommer blir det en grenseløst god semi freddo. Karamelliserte nøtter, knust (som i drømmesjokoladen, om noen husker den) som blandes inn i iskremen.

Og så skal jeg, mens jeg allikevel er i gang på kjøkkenet, sette deigen til det beste brødet du kan bake hjemme. Så har jeg noe å glede meg til i morgen også!

God, velsmakende helg!

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også