Når det snør i april, begynner jeg for alvor å glede meg til sommerferien.

Andre land har nemlig mer fornuftig klima enn oss (gjerne i påfallende sterk kontrast til den økonomiske fornuften, kan det virke som på folk som ikke har greie på det).

Jeg ser fram mot sol, sommer i full blomst, t-skjortevær, sandaler, myggstikk, sand og saltvann med badetemperatur.

Aller mest gleder jeg meg til mat, vin, sene kvelder ved restaurantbord. Det fineste med ferie, forutenom klimaskiftet, er å spise mat man ikke vet hva er - og som man vanligvis ikke spiser.

Men, når april er hvit, da får jeg lyst på en forsmak. Bokstavelig talt.

Til sommeren går turen til Spania. Nedenfor har jeg samlet sammen et solid knippe med spanske spesialiteter.

Listen over spanske spesialiteter er på ingen måte utfyllende, snarere er det toppen av isfjellet. Når det er sagt: Savner du en oppskritt, så la meg få vite det på Facebook-siden, så skal jeg se hva vi kan gjøre med det!

De mest kjente spanske rettene

De aller mest kjente rettene skal være med her. Aller først finner du spansk skinke. Er det noe alle spanjoler kan enes om er det følgende: Alle middager kan begynne med noen skiver med skinke. Gjerne den aller beste, men det er ikke nødvendig. Men, helst skal du ha denne vinen til.

Nesten like mange er også med på at litt brød og aioli også kan være på bordet - nesten hver dag.

I Spania er den regionale identiteten sterk. En mann fra Sevilla er like mye fra Andalucia som han er fra Spania.

Og selv om paellaen, opprinnelig fra Valencia, offisielt er Spanias nasjonalrett er den slett ikke populær overalt. Og gazpacho, den friske grønnsaksuppa, hører definitivt hjemme i Andalucia.

Nedenfor finner du også oppskriften på sangria, tortilla og spansk mandelsuppe (må prøves!). Jeg har også tatt med et par desserter. Den ene er churros (som like gjerne spises til frokost...) som man dypper i sjokolade og den berømte crema catalana - som har en fetter i Frankrike under navnet crème brûlée.

Spansk tapas

Når det gjelder tapasrettene har det skjedd en voldsom utvikling. Nå bugner tapasbarene av all verdens nye og fancy kreasjoner.

Likevel kan du fortsatt få enkle potetcroquetas, en skål med tunfisk i majones, litt chorizo og hvitløk, kjøttboller og patatas bravas (steke poteter med krydret saus). Jeg har også lagt ved de oppskriftene.

Du finner alle sammen nedenfor - kos deg mens vi venter på bedre vær!

Erik Hannemann

Spansk skinke, jamón, jamón

Spansk skinke krever ingen oppskrift, men her har du noen enkle serveringstips.

Ingredienser:

........ Masse deilig spansk skinke

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Aioli

Her har du oppskriften på aioli.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 dl olivenolje

1 knivsodd cayennepepper

1 ts sennepspulver

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Gazpacho i agurkkopper

Dette er kald suppe fra Spania. Å anrette den i agurkkopper istedenfor i boller er en morsom og annerledes måte å servere denne suppen på. Den kan med fordel lages en dag i forveien.

Til 4 porsjoner:

2 stk stor slangeagurk

1 stk paprika, rød

1 stk rød chili

1 stk rødløk

2 ss hakketkoriander

2,5 dl tomatjuice

2 ss olivenolje

2 ss lime, saften

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tortilla

Tortilla er en av de store rettene i det spanske kjøkkenet.

Ingredienser:

2 stk poteter

1 stk løk(ikke for stor)

4 stk egg

salt og pepper

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sangria

Når du lager sangria kan du være sikker på at folk kommer i godt humør.

Ingredienser:

1 fl rødvin, helst spansk

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 stk eple

brandy, eventuelt

2 dl sitronbrus

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Mandelsuppe

Det høres rart ut, men mandelsuppe er en herlig, spansk spesialitet.

Til 2 porsjoner:

3 ss olivenolje

100 g mandler, uten skall

3 skiver brød av tørt brød

persille

2 fedd hvitløk

noen safran tråder

salt og nykvernet pepper

1 ts sherry eddik (eller annen eddik)

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Potetcroquetter

De er sprø utenpå og myke og kjærlige inni...

Ingredienser:

1 kg poteter

salt og pepper

30 g gruyère, parmesan eller annen ost

2 stk mozzarellaeller ca 100 gram Jarlsberg

1 ss estragon, tørket

2 ss persille, finhakket

2 stk egg

1 dl brødrasp

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tunfisk med aioli

Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.

Ingredienser:

1 bokser tunfisk

4 ss aioli

5 stk sukkererter

2 stk poteter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Istockphotos

Churros - spanske frityrstenger

Frityrstengene spises alene eller yppes i tykk spansk sjokolade.

Til 1 porsjon:

1,25 dl vann

60 g smør, usaltet

0,25 ts salt

80 g hvetemel

120 g egg(120 g = ca 2 store egg)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Crema catalana

Her er en super oppskrift på crema catalana. Det er lettest om du har en crème brûlée-brenner, men det går an å bruke ovnen også.

Ingredienser:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

1 ts kanel

0,5 ts sitronskall

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

sukker til topping

Høyde (px): Bredde (px):

Patatas bravas

"Ildfulle" poteter" - potetstrimler med en sterk rød saus. Dette er en av de mest populære spanske tapasrettene.

Til 4 porsjoner:

olivenolje

1 kg poteter

2 ss hvetemel

1 ts paprikapulver

2,5 dl kraft

2 ss rødvinseddik

1 ts knust tørr chili

0,5 dl tomatsaus/ chilisaus (bruk mindre chili om du bruker chilisaus)

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Tapasboller

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 stk egg

100 g chorizopølse

1 dl fetaosti biter

2 ss hakket friskbasilikum

2 ss olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tapas med stekt chorizo og hvitløk

Denne retten er lages med kun to ingredienser.

Ingredienser:

25 cm chorizopølse

6 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!