Det er alltid morsomt å prøve nye ting. Innenfor bakingens og gjærens ekspanderende univers er det alltid noe nytt, noe man ikke har forsøkt. Det kan være en ny vri - eller et nytt bakverk.

For eksempel er det ikke lenge siden jeg forsøkte med på knekkebrød, med forbløffende resultat. Og mens jeg var i støtet: scones med speltmel. En umiddelbar hit. Spelt har kommet på banen i kjølvannet av lavkarbotrenden. Og den gammeldagse melsorten har mye god smak i seg, bedre enn moderne meltyper som er designet for raskt vekst med høye avkastninger.

En annen og barnslig vri var å lage eplekake med marsipan. Bare en søtmunnet mannegutt uten hemninger kunne finne på noe slikt.

Nedenfor har jeg samlet tre kule oppskrifter på bakverk du kan kose deg med. Det første er sjokoladekjeks. De skal bafre stekes 10-15 minutter i ovnen - og det er ikke noe heving eller annet som tar veldig lang tid med disse sjokoladekjeksene.

Den andre er litt mer tidkrevende fordi det innebærer heving. Den franske klassikeren heter "baba au rhum" og lages ved å mette kakene med en forførerisk sirup av sukker og rom...

Den siste varienten er det Clotilde som står for. Det er en enkel og luftig sjokoladekake.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

God helg!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Foto: Håvard Egge

Sjokoladecookies

Lær å lage cookies som er sprø utenpå og delikat møre i midten.

Ingredienser:

200 g brunt sukker

125 g smør, usaltet

0,5 stk vaniljestang, bare frøene

1 ss melk

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

0,5 ts salt

1 stk egg

1 stk eggeplomme

150 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Baba au rhum (kake)

Dette er en fransk klassiker som bare de heldige har fått smake. Nå har du også sjansen.

Ingredienser:

Deig

1 pk tørrgjær

225 g mel

1 klype salt

3 ss sukker, helst brunt sukker

4 stk egg, i romtemperatur

0,5 dl melk, varm

1 ts vaniljeessens(vaniljesukker)

75 g smør, smeltet

Sirup

120 g sukker

2 dl vann

0,5 dl rom

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Sjokoladekake Aérien

Her er kommer enda en godbit fra Clotilde. En herlig og enkel sjokoladekake.

Ingredienser:

225 g sukker

225 g smør

4 stk egg

225 g mel

2 ts bakepulver

4 ss kakao

Ganache

100 g sjokolade, mørk

1 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!