Du er ingen god kokk før du behersker de gode sausene. Da er det forventet av deg. Men, som hjemmekokk blir du raskt genierklært om du kan diske opp med en béarnaise.

Jeg har lenge vært inne på et spor hvor jeg har laget sauser som hører hjemme på ytterste greinene på saus-slektstreet. Hummus, aioli og avokadodipp har dominert bordet. Det er på tide å besøke noen klassiske sauser igjen.

Sandefjordsmør

En av de fineste sausene jeg kjenner har fått navn etter en by. (Enhver by med respekt for seg selv burde han en saus oppkalt etter seg. Béarnaise, for eksempel, er jo fra Béarn. Visste ikke?).

I Norge er Sandefjordsmør den eneste jeg kjenner til. Og kanskje er nettopp den sausen så god at ingen har turt å konkurrere. Oppskriften finner du nedenfor (en detaljert fremgangsmåte finner du her).

Sandefjorsmøret er mest brukt til fisk, men er også godt til kylling.

Peppersaus

Den andre sausen er den klassiske peppersausen som mistet det solide fotfestet en gang på 90-tallet. Den er kjempemorsom å lage: Ha pepper i en tørr stekepanne før du har i litt brandy som du setter fyr på (Her får du noen tips og triks til peppersausen om du skal lage den for første gang).

Peppersausen er nydelig til all slags kjøtt.

Hollandaise

Den mest krevende sausen av disse tre er hollandésen. Den krever litt mer teknikk enn de andre. Men egentlig handler det bare om at eggeplommene ikke må bli over 65-70 grader. Da koagulerer egget - mer kjent som eggerøre. (Les mer her).

Denne sausen er nydelig til fisk, men passer også utmerket til veldig mange grønnsaker.

Disse tre sausene krever litt innsats. Vil du ha noe enklere kan du sjekke disse syv sausene som bare har to ingredienser.

Alle oppskriftene finner du nedenfor!

God appetitt!

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Sandefjordsmør

Klassisk saus: Med denne sausen liker alle fisk.

Til 4 porsjoner:

0,5 dl kremfløte

4 ss kruspersille

200 g smør

1 stk sitron, saften av den

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Enkel peppersaus

Biff med peppersaus? Her er oppskriften!

Ingredienser:

15 stk svarte pepperkorn, eventuelt noen grønne og noen hvite også

5 ss cognac

2 dl kremfløte

salt

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hollandaise saus

Dette er den klassiske måten å lage hollandaise på. Det finnes andre metoder, men med denne skal du være temmelig trygg på å komme i mål.

Ingredienser:

500 g smør

5 stk egg

1 stk sitron

salt og pepper

cayennepepper

Høyde (px): Bredde (px):