Nå har du kanskje rukket gjennom hele grillmenyen allerede? Da snakker vi om klassikeren grillet svinenakke , eller hakket mer avansert: Bent Stiansens blåskjell på grillen .

Da er dette godt nytt for deg. Er du i tillegg av den typen som liker å eksperimentere så kan vi bare si: vær så god.

Kokt i sin egen kraft

Når fisken varmrøykes blir den utsatt for både røyk og høy temperatur. Det gjør at den blir kokt i sin egen kraft, samtidig som den får smakstilsetninger fra røyken.

Mange varianter

Det er slik at så og si alt kan røykes. Fisk, kjøtt og grønnsaker. Her kan du variere alt du orker med krydder og marinader. I tillegg kan du smakssette med selve røyken. Det betyr at du får forskjellig smak, alt ettersom hva slags røykespon du bruker.

Røykspon

Her er det spon fra løvtrær som gjelder. Det kan kjøpes i sportsbutikker, Clas Ohlson og Biltema. Eller du kan lage det selv. Særlig om du har noen biter av et frukttre. Ønsker du enda mer særpreg kan du bruke einer.

Grillbriketter

Du må ha en grill der du kan lukke lokket. Grillbriketter gjør at du har varmen lenge. Pass på at kullet er godt og varmt før du starter.

=

© FOTO: Øivind Lie

Indirekte varme

Det er viktig at fisken ikke blir utsatt for direkte varme. Derfor skal kullet over på den ene siden, og fisken på den andre.

=

© FOTO: Øivind Lie

Folie

Det enkleste er å legge aluminiumsfolie på toppen av glørne. Strø på flis, og etterfyll om det slutter å ryke.

=

© FOTO: Øivind Lie

Saltet eller marinert

Strø litt salt på filetene og legg dem i en bolle natten over i kjøleskap. Skyll dem kort i kaldt vann og tørk med tørkepapir. Strø et lag med grovmalt pepper på filetenes innside.

For deg som er glad i marinader er det selvsagt fritt fram her. Her er det rørt sammen litt søt sennep, olivenolje, pepper og estragon.

=

© FOTO: Øivind Lie

Skinnsiden ned

Legg på fisken med skinnsiden ned.

=

© FOTO: Øivind Lie

Steng lukene

Lukk alle lukene på toppen av grillen. I bunnen må du ha akkurat så mye lufting at varmen ikke kveles. Du ser at røykingen er godt i gang når det siver røyk ut rundt kantene på lokket. Sluter det å sive ut røyk må du åpne litt i bunnen, eller fylle på mer spon.

=

© FOTO: Øivind Lie

Ferdig

La fisken ligge slik i 20-30 minutter. Ta en kikk under lokket og se om fisken har fått den rette fargen. Den skal være litt brunlig.

=

© FOTO: Øivind Lie

(Over 11.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Salat med varmrøkt fisk

Røkt sjørøye i blomkålsuppe

Perfekt resultat på grillen

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!