Jeg spør: Er det sånn med deg også at så fort du står på kjøkkenet med kniven i hånda over en løk og begynner å lage mat, så glemmer du at du egentlig er sliten og trøtt etter en arbeidsuke?

Den herlige lidelsen er kanskje forbeholdt de aller mest matglade av oss. Dere får heller tilgi oss at vi tidvis er enspora og kanskje har tomme, defokuserte blikk. Da skal dere vite at hjernen, viljeløst, er i ferd med å planlegge neste tørn på kjøkkenet.

Alle som omgår folk med denne kulinarmentale forstyrrelsen skal være takknemlige (og det tror jeg ikke trenger noen oppfordring).

For alle som elsker kjøkkenets gleder: Denne helgen blir det tre forretter, en hovedrett, dessert - og ost.

Forretter

Først ut er det vårens vakreste eventyr. Det går nemlig ikke en helg uten av jeg serverer det italienske fatet med deilige, spør grønnsaker som bare serveres med olivenolje og salt.

Det andre som skal på bordet før hovedretten er små glass med lunken ertesuppe. Det er forrett jeg aldri blir lei av og som lages svært enkelt: Stek sjalottløk i en kjele, ha i erter, vann, fløte og buljong, kok opp og kjør glatt med stavmikseren. Litt parmesan på toppen - og vips! Jeg har aldri tatt tiden på den her, men det tar antagelig mindre tid enn å vanne blomstene.

Den tredje er potatoskins! En herlig, liten klassiker som ofte gjemmes bort på fettede serveringssteder du ikke føler du hører hjemme. Servér dem med bacon og rømme (fristende? Oh yeah!).

Hovedrett

I hovedretten har våren kommet på banen for alvor. Riktignok har ikke aspargesen kommet opp av den norske jorda ennå, men det er ikke lenge til. De serveres med mandler og laksen bakes med masse dill (bokstavelig talt). For at ikke laksen skal bli tørr er det lurt å bruke steketermometer (som du vanligvis bruker i kjøtt). 50-60 grader holder i massevis, og mange liker faktisk enda lavere temperaturer.

Laksen kan du spise som den er, men ellers servere den med morsom ris, potetcroquetter, sopprisotto, eller forberede grillsesongen med å lære seg en supergod coleslaw.

Dessert

Det er fristende å anbefale de myke toffee-aktige fudgekaramellene som lages i mikroen (sjekk trikset) eller den enkle med sjokoladekrem og verdens beste nøtter. Men, jeg tror årstiden kanskje krever noe friskere. Det blir yoghurtpannacotta!

Og nå skal vi ha ost!

God helg!

(Over 10.000 følger Sjuve på Facebook)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik blir laksen god

En oppskrift på glutenfri kake for alle

Her er det beste ostekake-knepene

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Potato skins

Beklager engelsken, men "potetskall" høres ikke så bra ut. Kanskje ville navnet føre til at man ikke lagde potato skins. Det ville være synd.

Ingredienser:

6 stk poteter

0,5 pk bacon

100 g ost

6 ts rømme

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Til 2 porsjoner:

400 g laks

1 kvast dill

salt og pepper

8 stk asparges

1 neve mandler

20 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):

Yoghurt-panna cotta med druer og vanilje

Her er Tom Victor Gausdals yoghurt-panna cotta. Perfekt dessert!

Til 4 porsjoner:

Pannacota

1,5 dl fløte

0,5 dl melk

100 g sukker

1 stk vaniljestang, delt i to på langs

3 stk plater gelatin, oppbløtt i vann

0,5 l yoghurt

300 g røde druer

50 g sukker

saften av en halv sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!