Dette spiser du i påsken

Oppskrifter på påskemat

Her er alt du trenger til påsken.

LAM: Påskelam hører med!
LAM: Påskelam hører med! Foto: Tove Hertzberg
Sist oppdatert

Hva slags mat vil folk ha i påsken?

Kokk, medeier av restaurantgruppen Lava Oslo, og forfatter av bøkene Kokkelære og Familiekokeboka, Tom Victor Gausdal svarer.

Vi baker i påsken

– Generelt så går det nok mye i bakst i påsken, sånn som vi ser nå når folk har mer tid. Brød i alle varianter, kaker og søtbakst, sier han.

Her er tusenvis av oppskrifter på kaker og bakst

Det er høytid for den tradisjonelle lammesteken, og mange nordmenn sverger til den, men alternative og mer internasjonale lammeretter blir stadig mer populært.

Kokk Tom Victor Gausdal forbinder påsken med egg, brød og lam.
Kokk Tom Victor Gausdal forbinder påsken med egg, brød og lam. Foto: Anne Valeur

– Mange lager nyere retter med lam, der for eksempel baker lammebogen lenger, slik som til pulled pork og serverer med nanbrød, lefse, steamed bun eller i burgerbrød, sier kokken.

– Ved siden av har man tzatziki, salsaer eller annet godt tilbehør. Flere har også andre typer stek som okse og svin - altså litt større prosjekter – eller helstekt kylling, som er rimeligere og lett tilgjengelig.

Les også: Oppskrift på perfekt stekt lammelår

Egg, brød og lam

Personlig forbinder Gausdal egg, brød og lam med påsken.

Han spiser gjerne pochert egg til frokost og eggerøre til kvelds. Og siden ramsløk er i sesong rundt påsketider, brukes det mye i Gausdals matlaging i påsken, forteller han.

Les også: Slik får du perfekt kokte egg

– Til middag blir det gjerne en type lammerett med fløtegratinerte poteter til og pavlova, og karamellpudding eller sjokoladekake til dessert.

Is til dessert

Favoritten av påske-dessertene er hjemmelaget is, forteller Gausdal.

Han pisker eggedosis, blander med krem, vanilje, hakkede valnøtter og sjokolade. Blandingen fryser han i en stor bolle.

– Det er alle festers mor, sier han.

Oppskrift på Tom Victors hjemmelagede iskrem

2 store egg

80 g sukker

3 dl fløte

frø fra ½ vaniljestang

50 g finhakket sjokolade

50 g finhakkede, lettristede valnøtter

Visp eggeplommer, sukker og vanilje luftig til sukkeret har løst seg mest mulig opp. Visp eggehvitene for seg, og kremen i en tredje bolle. Bland eggedosisen inn i kremen, vend inn eggehvitene til slutt. Bland forsiktig inn nøtter og sjokolade. Frys blandingen i en dyp brødform eller lignende. Etter ca. 2 timer bør den være klar til å spises. Blir den helt frossen, er det lurt å tine den litt før servering.

Her er oppskrift på klassisk lammestek

Savner ribbe

Det er ikke bare lammekjøtt som spises i de tusen hjem i påsken. Bayonneskinke og skinkestek ansees av mange som typisk påskemat. Og det er heller ikke uvanlig å diske opp med juleribbe i påsken.

– Det er en del folk som savner ribba fra jul, og da er det jo fint å lage en variant i påsken, sier Gausdal.

Hans råd for å gjøre ribba mindre julete er å krydre den litt mer spennende med ristede korianderfrø, fennikelfrø og sechuan pepper.

– Ha frisk appelsinjuice i sausen. Server gjerne på en annen måte, I pitabrød, med en frisk kålsalat, og en spicy bbq saus, sier han.

Se lenger ned i artikkelen, her får du oppskriften på ribbe med honning og soya.

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2011, og sist oppdatert 11/04 2022.

Les også