Hva er egentlig påskemat? Rent bortsett fra lammestek, selvsagt.

I jula er vi skjønt enige om hva som skal på bordet, selv om vi har delt oss i ribbe- og pinnekjøttleire. Samt noen kalkunutbrytere, lutefisktradisjonalister og rype- og viltavantgardister.

Men påsken, er det bare bløtekokte egg, nydelig eggerøre og perfekte lammelår?

Siden det har blitt så mange flinke og ivrige matentusiaster på Facebook-siden vår, tok jeg sjansen på å spørre: Hva er egentlig påskemat?

Og svarene rant inn, gitt! Etter en grundig sjekk blandt de 70 kommentarene som kom inn har jeg nå dannet et litt bedre bilde av den norske påskematen.

Den norske påskematen - ikke bare egg og lammelår

Appelsiner er sentralt i påsken. Kanskje fordi det symobliserer solen og lysere, varme tider (jeg liker å tenkte på appelsin som en spiselig sol). For å mest glede, og minst mulig gris, er det fint å lære seg å skrelle appelsinen perfekt (med skje, gaffel, eller kniv...).

Nedenfor finner du også en oppskrift på en deilig appelsin- og sjokoladekake.

Mange vil faktisk ha tradisjonell julemat i påsken - ribbe og pinnekjøtt med suveren kålrabistappe. I tilfelle man vil skille klarere mellom jul og påske legger jeg ved en ribbe som ikke minner om vanlig juleribbe.

Mer svin

Og ikke bare svineribbe er populært. Skinkestek og bayonneskinke er også vanlig, skal vi tro svarene på Facebook. Jeg legger ved en kjempepopulær oppskrift på skinkestek som bloggeren Clotilde fra Paris har laget.

Et dypdykk i arkivet resulterte faktisk i en oppskrift på bayonneskinke også. Den er med appelsin og så påskeaktig og lovende ut. Du ser den nedenfor.

(For de som har glemt hva bayonneskinke er, så er det en saltet og lett tørket svineskinke).

Mange vil servere skinke med deilige, fløtegratinerte poteter. Her er en kjapp metode...

En oppskrift på ertesuppe med svineknoke ble også etterlyst - den er også med.

Påskeharen

Det var kanskje ment som en spør det at noen ville spise hare (påskeharen, liksom). I vår rikholdige arkiv med oppskrifter kunne jeg faktisk ikke finne en eneste oppskrift med hare - og det var litt pussig. Og en påminnelse om at det får jeg gjøre noe med om kort tid.

En ting som ikke ble nevnt var kakao. Og vil du vite hvordan du lager en perfekt kopp kakao finner du det her.

Jeg liker også trekke frem mitt barnslige påskegodt, hvor en av blandingene er peanøtter, non-stopp og rosiner...

Huskeliste til handlelisten

Til slutt tar vi med en kort huskeliste til handlelisten i påsken:

  • Kjøtt: lammelår, pinnekjøtt, svinestek, Bayonneskinke, spekemat
  • Egg
  • Appelsiner
  • Kakao
  • Sjokolade

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (9200 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du perfekt lammelår

En oppskrift på glutenfri kake for alle

Her er det beste ostekake-knepene

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Til 4 porsjoner:

0,5 potte rosmarin

2 stk hvitløk

1 stk lammelår

2 stk selleri røtter

200 g smør

1 kg poteter

olje

4 dl rødvin

2 ts sukker

1 ts maisenna

Høyde (px): Bredde (px):
Aina Hole

Saftig appelsinkake med sjokolade

En tur på hytta eller i båten. Denne formkaken er perfekt til å ta med på tur, om ikke den blir spist i bilen, da...

Ingredienser:

400 g sukker

320 g smør, romtemperert

4 stk egg, romtempert

1 dl melk

0,5 dl appelsinjuice eller friskpresset appelsin

320 g hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1 stk appelsin, finrevet skall

50 g hakket mørk kokesjokoladeeller ferdige

Fyll

125 g smør

4 dl melis

2 ts vaniljesukker

0,5 dl appelsinsaft

100 g kokesjokolade, hvit

1 stk appelsin, finrevet skall

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Bayonneskinke med appelsin

Til 4 porsjoner:

1 kg bayonneskinke

3 stk gulrot

1 stk eple

2 stk appelsin

2 ss olje

1 fedd hvitløk

1 ss persille

1 ts buljongpulver

3 dl vann

2 ts maisenna

1 ss soyasaus

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ribbe med honning og soya

Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.

Ingredienser:

3 kg tynn ribbe (vanlig ribbe)

1 dl soyasaus

3 ss honning

1 ss fersk, revet ingefær

5 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ertesuppe med kokt svineknoke

Kan du kutte løk, kan du lage ertesuppe. Den gode smaken får du når du lar en svineknoke koke ertene. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

500 g erter

1 stk svineknoke

1 stilk stangselleri

1 stk gulrot

1 stk løk

vann

1 stk purre

4 stk poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: