Her får du sannheten

10 kjente matmyter

Her er ti av de mest kjente mytene om maten du spiser.

Kan jordbær gjøre tennene dine hvitere? Foto: Petter Berg
Kan jordbær gjøre tennene dine hvitere? Foto: Petter Berg Foto: Petter Berg
Sist oppdatert

Det finnes utallige myter om at mat fra dagligvarebutikken kan hjelpe deg til et bedre liv. Jordbær skal for eksempel gi deg hvitere tenner, mens østers skal gi deg et bedre sexliv. Stemmer dette?

Vi har tatt en titt på matmytene.

1. Hvitere tenner med jordbær: Dette er et gammelt kjerringråd, men funker det? Rådet innebærer at du skal dele et jordbær i to, gni det mot tennene, og etter hvert skal tennene bli hvitere . Etter hyppig bruk selvfølgelig. Kjerringrådet skal visstnok være enda mer effektivt hvis du knuser jordbæret og blander det med bakepulver.

I følge health.com , hevder tannlegen Adina Carrel ved Manhattan Dental Arts i New York at jordbær skal hjelpe deg til et vakrere smil. Hun sier at jordbær, sammen med bakepulver, kan fjerne misfarging og flekker på tennene. Hun advarer samtidig mot å bruke det for hyppig. Fruktsyren kan nemlig skade emaljen på tennene dine.

2. Nøtter mot kreft: En myte sier at du kan forebygge kreft ved å spise nøtter. Det finnes nemlig et stoff i nøtter som heter folat som skal beskytte mot hjertesykdommer, kreft og senker risiko for ryggmargsbrokk hos foster. Hasselnøtter, cashewnøtter, pinjekjerner og valnøtter inneholder alle folat.

- Nøtter er i og for seg ingen unik kilde til folat, ettersom du finner mer folat i for eksempel bønner, linser, leverpostei, kli, egg og brokkoli. Men ja, nøtter inneholder også en god del folat, og ettersom de også består av sunne fettsyrer, en del fiber, antioksidanter og en del andre mikronæringsstoffer, så er det en meget sunn matvare. Og med disse næringsstoffene kan den helt klart bidra til kreftforebygging, sier ernæringsfysiolog hos Kvinnetrening.no Therese Fostervold Mathisen til klikk.no.

Østers og Champagne skal gjøre underverker for potensen
Østers og Champagne skal gjøre underverker for potensen Foto: Foto: istockphoto, Bildemontasje: Espen Klem/Klikk

3. Østers for potensen: Østers har alltid blitt omtalt som et av de mest kjente, spiselige afrodisiakumene for mennesker. Muslingen inneholder mye jod og sink, som virker styrkende på prostatakjertelen. Østers skal hjelpe ettersom sinkmangel kan forstyrre den mannlige seksualkraften. -Dette er en myte, sier allmennlege Kari Beckmann til klikk.no. -Østers har har ingen dokumentert effekt på potensen, men det kan ha en psykologisk effekt på folk som virkelig tror at det virker.

Andre matvarer som visstnok skal ha god innvirkning på sexlilvet er sjokolade og frukter og grønnsaker som likner på kjønnsorganer!

På andre siden av Atlanterhavet får du nå også kjøpt såkalte Oyster-patches, som er et plaster som skal hjelpe for potensen. Her har de virkelig gjort alvor av myten.

4. Persille mot dårlig ånde: Kjerringrad.com skriver at det hjelper å tygge persille hvis du har dårlig ånde, spesielt hvis du har spist hvitløk. Mynte skal også virke. Tygg friske blader i et minutt eller to, og ånden din skal være normal igjen.

Se dette og andre tips for dårlige ånde her.

5. Alle grovbrød er sunne: Ikke nødvendigvis. Det hjelper ikke å bare se på fargen på brødet for å se om det er sunt eller ikke. Mange brød blir tilsatt en karamellfarget sirup, og ser dermed grove ut. At brødet samtidig er sunt, er ingen selvfølge. Se etter den runde "Brødskala'n" på brødet for å se hvor grovt det egentlig er.

- I tillegg til brødskalaen, bør man lese næringsinnholdet for å unngå de med mye salt og eventuelt sukker, sier Fostervold Mathisen.

Bruk Brødskala'n til å finne ut hvor grovt brødet er.
Bruk Brødskala'n til å finne ut hvor grovt brødet er. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Les også: Test av grovbrød

6. Alle lightprodukter er sunne: Myten om at alt av lightprodukter er sunt for deg stemmer ikke. I henhold til Mattilsynets regler kan produkter merkes som "lette" dersom det totale energiinnholdet er redusert med 30 prosent fra det originale produktet. Varen er derfor ikke nødvendigvis sunn, selv om den er lettere enn orginalproduktet.

Lettere produkter kan allikevel være gode erstatninger i hverdagen.

Det er også viktig å huske på at mat med mindre fett ikke passer for alle. Sjekk næringsinnholdet på pakningen for å få fullstendig oversikt.

7. Ferske grønnsaker er sunnere enn frosne: - Nei, mener ernæringsfysiolog Fostervold Mathisen.

- Næringsstoffene bevares så lenge grønnsakene ikke tiner på veien mellom produsent og forbruker. Grønnsakene blir som regel kokt senere, og mister da litt av vitaminene. Det spiller ingen rolle om grønnsakene er frosne eller ikke når de legges i kjelen. Noen av vitaminene går tapt i vannet som siver ut av frosne grønnsaker om de blir lagt på benken til tining.

Det er altså først og fremst under tilberedning det blir et spørsmål om hvem som har mest næringsstoffer i seg; dersom du damper grønnsakene framfor å koke, bevarer du mer næringsstoffer. Bruk av kokevannet er også en grei løsning.

Skal du oppbevare grønnsakene over lengre tid, lønner det seg uansett å kjøpe frosne. De ferske holder seg ikke gode så lenge, selv om du legger dem i kjøleskapet.

8. Økologisk mat er sunnere enn annen mat: Nei, viser en undersøkelse fra Fødevareinstituttet i Danmark. I følge undersøkelsen inneholder ikke økologiske grønnsaker mer sunnhetsfremmende stoffer enn grønnsaker som er dyrket på normal måte.

- Det har blitt gjort mange studier på økologisk mat, men få har kunnet konkludere med at økologisk mat er overbevisende bedre enn konvensjonel mat. Det beste argumentet for å kjøpe økologisk mat, er i grunn ikke den ernæringsmessige, men heller den etiske grunnen, og tanken på en bærekraftig utvikling, sier Fostervold Mathisen.

9. Appelsinjuice er usunt: - Her sier jeg som til mye annet: Alt med måte. Det er mye antioksidanter og vitaminer i juice, men du trenger ikke mye mer enn et glass om dagen, sier ernæringsfysiologen.

Du trenger ikke bruke appelsinjuice som leskedrikk, med andre ord. Videre forteller hun at det er bedre å spise frukten hel, enn å drikke den. Da unngår du både tilsetningsstoffer og evnt tilsatt sukker, og får dessuten i deg fruktens fiber også.

Husk at det er mye fruktsyre i appelsin, og overdreven drikking av appelsinjuice kan, på samme måte som brus, gi skader på tennene.

10. Du blir brun hvis du spiser mye gulrøtter: Gulrøtter inneholder fargestoffet betakaroten, som gir grønnsaken den fine, oransje fargen. En myte sier at man blir fortere brun ved å få i seg stoffet jevnlig. Stemmer dette?

- Ja og nei. Du kan få farge av betakaroten, men du blir neppe brun. Heller gul, sier Fostervold Mathisen.

Vil du bruke dette provitaminet for å få bli fortere brun, er det bedre å kjøpe Betakarotenkapsler. Disse kapslene inneholder et konsentrat av betakaroten, og er å anbefale framfor å spise gulrøtter. Du blir nemlig nødt til å knaske flere titalls med gulrøtter om dagen for å oppnå resultater.

SUNNE OG GODE: Men gjør de deg brunere? Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
SUNNE OG GODE: Men gjør de deg brunere? Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Foto: NU-Arkiv

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her.

Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også