Ny uke og blanke tallerkener! Det er bare å innse det: Jo bedre mat du klarer å få på tallerkenen, desto bedre blir uka.

I et svensk ordtak heter det at å tenke rett er stort - men større er å tenke på dagens rett.

Og nå skal vi tenke på en hel ukes middager.

Mandag: Kjøttkaker

Først ut er kjøttkaker. Det er umulig å bli lei av dem. I mine kjøttkaker finner du litt muskat og ingefær - og da smaker de temmelig likt de som ble servert hjemme hos meg, og de som ble servert hjemme hos hun som lagde dem til meg da hun var liten. Som er en tungvint måte å si: Det var slik bestemor lagde dem.

Hva serverer man til kjøttkaker? Klassisk tilbehør er selvsagt poteter og en deilig brun saus. I tillegg vil man kanskje ha litt sunn brokkoli for å få orden i helseregnskapet. Her er tre eksempler på hvordan brokkoli blir godt.

Tirsdag: Enkel fiskesuppe med lokk

Tirsdag er det duket for suppe. Denne enkle hverdagsvarianten lages ved å steke litt grønnsaker, koke en god kraft og helle kraften over rå fiskebiter. Frossen fisk kan også brukes (men det blir ofte litt seigt og rart). Det hele er gjort på 15 minutter.

Det som gjør suppa morsom er at det er lokk på den. Det lages av mørdeig (butterdeig) som du kjøper ferdig, frossen i butikken. Kjevle den ut og legg den over suppebollen som du har i ovnen til "lokket" blir sprøtt (husk å bruke skåler som tåler ovnsvarme).

Onsdag: Pannekaker

Pannekaker kan for mange være ukas høydepunkt. I oppskriften du finner nedenfor er det servert med stekte epler. Det er ikke vanskelig å lage andre fyll-varianter, for eksempel å ha litt spinat i stekepannen med smør og så vende det inn i en hvit saus med muskat og så bruke det som fyll. Ellers kan man fylle pannekakene med stekte pølser, fisk, kylling og sopp eller ricotta og skinke for eksempel.

Torsdag: Ovnsbakt laks

Ovnsbakt laks krever lite innsats på kjøkkenet. Legg et par sitron og/eller appelsinskiver på toppen og legg dem i ovnen. Jeg foreslår en super-duper potetsalat til fisken. Salaten er full av poteter, gressløk, grønne bønner og pinjekjerner. En vinner.

Fredag: Biff med chimicurri

Når du steker biff er det like greit å gjøre det perfekt. Når du kan steketeknikken er resten en lek. Chimicurri er en blanding av persille, rødvinseddik, hvitløk, olje og chili. Det gir fredagsbiffen et skikkelig løft.

Og til biffen serverer du kanskje noen gulrøtter med morsomt følge, en herlig potetstappe - og en perfekt bearnes-saus.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 2000! Klarer vi å doble igjen?)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Kjøttkaker

Kjøttkakene blir aller best om du har i muskat og ingefær.

Ingredienser:

3 skiver brødeller loff

500 g kjøttdeig

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 stk egg

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fiskesuppe med deilig lokk

Dette er en måte å gjøre suppa litt mer spennende...

Ingredienser:

400 g fisk, av en eller flere sorter

2 pl mørdeig (butterdeig)

1 stk løk

2 stk vårløk

2 fedd hvitløk

olje til pensling

0,5 stk fennikel

2 stk laurbærblad

1 knivsodd cayennepepper

safran, 2-3 tråder

1 stk fisk ehode, eventuelt

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pannekaker med stekte epler

Dette er deilige pannekaker med stekte epler, kanel og melis...

Til 4 porsjoner:

3 dl hvetemel

3 stk egg

5 dl melk

smør til steking

3 stk eple

kanel

melis

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Chimichurri

Dette er en oppskrift på chimichurri, den nye sausen som alle kan lage.

Ingredienser:

3 ss rødvinseddik

2 ss vann

4 fedd hvitløk

0,5 ts chiliflak

0,5 dl olivenolje

3 ss persille, finhakket

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!