I mangel af andet og bedre i huset, tager man en halv kalkun

I dag gleder amerikanerne seg til å gomle løs på det som var ment å være nasjonalfuglen. I alle fall om grunnlovsfar Benjamin Franklin hadde fått vilja si.

Han mente at den skalla ørnen som faktisk ble nasjonalsymbolet hadde svært dårlige karaktertrekk og ikke verdig en slik ære. Ikke bare får ørnen maten sin ved å rappe fisken fra andre fugler i det øyeblikket den skal fôre sine fugleunger, men den er også en feiging som lar seg jage av andre fugler som ikke er større en spurver, men Franklin.

En dum og fryktløs fugl

Kalkunen derimot hadde han bare lovord for. Fuglen var både litt dum og gal og dessuten ville den modige og fryktløse kalkunen ikke nøle med å angripe britiske soldater som ville invadere bondegården, mente han. I tillegg var den innfødt amerikaner.

Hvor mye av æren Mr. Franklin skal ha for de 270 millioner kalkunene som lever i USA i dag, er usikkert. Det er i det hele tatt litt uklart hvordan Thanksgiving-tradisjonen oppsto. Mange holder dog en knapp på at tradisjonen er til minne om den første Thanksgiving-samlingen som pilgrimmene fra Europa holdt i Amerika. Da spiste de nemlig kalkun (og hummer, hjort, fisk, sjøfugl, skjell, bær, frukt, gresskar og squash).

I mangel av noe bedre

Franklin eller pilgrimmene sa aldri noe om hva den smakte. En av våre store matmennesker, Hanna Winsnes, skrev: "I mangel af andet og bedre i huset, tager man en halv kalkun...", og fikk dermed sagt hva hun mener som saken.

Her er kalkun-oppskriften fra en vaske-ekte Stavanger-amerikaner, nemlig Craig Withson.

For oss her i landet er det like vanlig å spise det til nyttår. Her er en video av hvordan jeg gjør det:

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 2000!. Klarer vi å doble igjen?)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt pizzabunn

Slik lager du perfekt ribbe

Kilder: wordpress, og wikipedia

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Klassisk kalkun

Mange sverger til den kontinentale tradisjonen med å servere fugl på julaften. Langt flere spiser kalkun på nyttårsaften og mange liker å lage det i påsken. Mange mener den fort blir tørr fordi den står for lenge i ovnen. Det unngår du med steketermometer! Den er ferdig på 70 grader.

Til 6 porsjoner:

Kalkunen

1 stk kalkun

1 stk hel hvitløk

0,5 potte estragon

6 stk sjalottløk

100 g smør

mandelpoteter

salt og pepper

Saus

smør, til steking

kalkun ens innmat, det som er inne i posen

1 stk løk

1 stk selleristang

4 stk timiankvist

3 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!