Vi har kjøttkaker (slik blir de perfekte), svenskene har kjøttboller og danskene har frikadeller.

Share

Det er litt som de skandinaviske språkene: De er forskjellige, men åpenbart beslektet.

La oss ta formen med en gang. Frikadeller er ikke runde (som kjøttbullar) eller flate som kjøttkaker. En frikadelle ligner på et bløtt egg som er klemt litt sammen. Formen får du ved å bruke en spiseskje og hendene.

Et godt tips er å bruke et glass med kaldt vann du kan dyppe spiseskjeen i mellom hver gang. Da blir den ikke klissete. Du kan også væte hånden.

Hva skiller en frikadelle fra sine slektninger?

Jo, den har litt sterkere konvensjoner enn resten av farse-oppfinnelsene.

Det ser ut til å være sterke krefter for at det skal være en blanding av vanlig kjøttdeig og medisterdeig (i Norge kan vi bruke familiedeig, som er en blanding).

I tillegg må man ha litt loff eller brød i, sammen med melk. Det gjør dem litt luftigere og saftigere.

Løken er også selvskreven. Hvor fint den hakkes er opp til deg (men her ser du hvordan du unngår at tårene triller).

Og så var det krydder. Det er opplag at salt og pepper skal med. Men i tillegge er det vanlig å bruke allehånde. Bare en liten klype, men den skal med.

Saus?

Skal vi ha saus til? Klabert! Den lages på vanlig måte. Du har mel i stekepannen du har stekt frikadellene, steker det i ett minuttt før du visper inn litt og litt vann. Du kan gjerne ha i litt buljong også.

Oppskriften finner du nedenfor!

Les også:

Slik blir kveldssnacksen super

Her er verdens beste lunsj

Tapas for en travel hverdag

Slik smelter du sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!