Hjortefakta

Hjorten lever vilt i store deler av Europa, vestlige Asia og Nord-Amerika. Hjortestammer har også blitt innført til Australia og New Zealand.

Hanndyret kalles bukk og hunndyret hind eller kolle. Ungen kalles kalv.

Vi er mitt i viltsessongen. Mens de aller fleste har sittet hjemme i sofaen har en håndfull modige menn smøget seg ut i skogen på jakt etter dyr med horn.

Noen har skutt elg. Andre har skutt hjort og rådyr. Kanskje det er en brannfakkel å hevde at hjort og rådyr er gjevere enn elg, men det mener jeg nå en gang.

Les også: Dobbelt så raskt som pasta

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Share

Det aller meste av hjortekjøttet vi spiser er vilt. Men, allerede i 1984 begynte man med hjorteoppdrett her i landet. I dag er det hele 56 hjorteoppdrett spredt på 15 fylker.

Det har vært en eksplosiv økning i hjortejakten. Mens vi på 60-tallet felte om lag 2000 dyr i året, ble det skutt 25200 hjort i rekordåret 2003. Grovt regnet blir det til 1260 tonn kjøtt. Selv om det er mye kjøtt, blir det ikke mye på hver.

Lite tilfang og høy anseelse gjør sitt til at det meste av viltkjøttet er rådyrt når du kjøper det i butikken. Når du betaler hundrevis av kroner for kjøttet ønsker du å få mest mulig ut av råvarene. Jeg har samlet noen oppskrifter her som garanterer at du får maksimalt ut av de lekre kjøttstykkene.

Les også: Dette er den sunneste yoghurten

Les også: Ni råd for en lykkelig barndom

Dersom du ikke finner, får eller har råd til hjort er det to gode oppskrifter du kan bruke nedenfor. Den ene er på reinsdyrsgryte. Den andre er på elgkarbonader.

Under oppskriftene finner du to videoer. Dene ene viser hvordan du lager "verdens beste" viltgryte. Den andre handler om skogens lekreste kjøtt: hjortefilet.

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Elgkarbonader med tyttebærrømme, ovnsstekte poteter og grønnsaker

Til 4 porsjoner:

1 kg kvernetelgkjøtt

2 ts salt

pepper, sort og nykvernet

1 ts viltkrydder

2 stk egg

2 dl matfløte

litt kaldtvann

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!