Verdens egg-dag

I dag feirer vi eggets dag

Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram og det største egget vi kjenner til her i Norge ble lagt i Høyjord i 1993. Egget veide 210 gram!

Den andre fredagen i oktober hvert år feirer vi eggets dag.
Den andre fredagen i oktober hvert år feirer vi eggets dag. Foto: Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Sist oppdatert
Vi spiser i gjennomsnitt cirka et halv egg per dag.
Vi spiser i gjennomsnitt cirka et halv egg per dag. Foto: Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Alle egg som kjøpes ferske i butikken kommer fra Norge.
Alle egg som kjøpes ferske i butikken kommer fra Norge. Foto: Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Egg er godt, året rundt. Kok dem, stek dem eller bak en deilig eplekake. Visste du at vi også har en egen internasjonal egg-dag?

Verdens egg-dag arrangeres den andre fredagen i oktober av alle land tilsluttet organisasjonen The International Egg Commission, IEC.

I følge IEC er det 55 medlemsland og Norge er ett av dem.

Hva gjør medlemslandene i IEC?

- Medlemslandene møtes hvert år på en verdenskongress for egg. Der blir det tatt opp faglige spørsmål og problemstillinger.Blant annet har de fleste land, med unntak av Norge, Sverige og Finland, problemer med salmonellabakterier i egg, forteller matkonsulent, Marit Løvbrøtte ved Opplysningskonkoret for egg og hvitt kjøtt.

Les også:

Slik blir baconet sprøtt

Slik lager du aioli

Hvordan koke egg

Et halvt dagsverk per nordmann

Løvbrøtte opplyser at nordmenn spiser i gjennomsnitt et halvt egg per dag, tilsammen cirka 176 egg i året. En verpehøne legger ett egg om dagen.

Bor du i Oslo og har anledning til å ta del i feiringen, kan du kan du stikke innom Egertorget, nydøpt til «Eggertorvet» for anledningen.

- Vi gjentar suksessen fra de siste årene med å dele ut smaksprøver på nystekte porsjonsomeletter forteller Løvbrøtte.

«Gla' egget»

- Gla'egget deles ut til enkeltpersoner, organisasjoner, bedrifter, foreninger eller institusjoner som gjennom sin virksomhet har bidratt til å skape positiv interesse for norske egg, sier Løvbrøtte.

I år var det ernæringsekteparet Turid og Leiv Ose som ble tildelt prisen. Prisen som Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt står bak ble første gang delt ut i 2003.

Les også:

Høstens kåpeguide

Rått naturkick på norsk designhotell

Her finner du 5 . 000 oppskrifter du kan kose deg med!

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også