Sommeren er nok en gang på hell, og en lang høst og vinter er rett rundt hjørnet.

Er du en av dem som gruer deg til kortere dager og kaldere temperaturer? Fortvil ikke!

Her kommer ti ting som kan gjøre hverdagen litt lettere når høsten først setter inn - i tilfeldig rekkefølge.

Fårikål

NASJONALRETT: Fårikål blir sett på som Norges nasjonalrett av mange. © Foto: Mat.no

1. Fårikål

Høst er for mange synonymt med fårikål. Fårikål blir dessuten av mange sett på som Norges nasjonalrett.

Retten er lett å lage, og er en perfekt unnskyldning til å samle familie og venner rundt matbordet til en skikkelig festaften.

Den siste torsdagen i september er dessuten årets fårikåldag, så hvorfor ikke invitere til middag akkurat denne dagen?

Les også: Slik lager du fårikål

2. Sopptur

Ingen grunn til å sitte inne og sture! Kom deg opp og ut i den vakre norske skogen for å gå på jakt etter sopp.

Bare pass opp for at du ikke plukker sopp som er giftig. For å unngå dette kan du ta turen med en soppkjenner, eller du kan være rustet med en oppdatert soppbok.

Her finner du ni herlige oppskrifter med sopp

Les mer og se video: Tips til hvordan du finner soppen

3. Tunge rødviner

Endelig kan man nyte et glass, eller hvorfor ikke en flaske, med en skikkelig god og tung rødvin.

Mange går for de lettere variantene, eller rett og slett hvitvin eller rosévin om våren og sommeren, fordi de synes de tyngste rødvinene kan bli litt for mye av det gode.

Men når gradestokken kryper nedover, kryper samtidig lysten på tunge rødviner oppover.

Les også:

Her er de beste og billigste rødvinene

Stor test av rødvin til lam og vilt

Sopptur

SOPPTUR: Skogen har mye godt å by på, deriblant sopp. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Epleslang

EPLER: Man kan lage mye godt ut av nystjålne epler. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

4. Epleslang

Hvorfor ikke finne fram barnet i deg, og gå på epleslang i naboen hage.

Hvis du ikke ønsker å ryke uklar med din nærmeste nabo, kan du jo også forsøke deg på en hage litt lengre hjemmefra.

Epleslag bringer fram den barnlige gleden i deg, samtidig som det gir deg en gyllen anledning til å diske opp noe skikkelig lekkert med fangsten.

Her er syv herlige epleoppskrifter

5. Kakaokos

Når nettene blir lange og kulda setter inn, da er det ingenting som er bedre enn å sitte inne i varmen og nyte en skikkelig god kakao.

Hva med å lage noe litt utenom det vanlige? Kakaoen kan lages med mange forskjellige smakstilsetninger. Hva med en klype kanel eller litt chili?

Her er fem deilige kakaooppskrifter

Les også: Slik lager du perfekt kakao

6. Bærtur

Vi er såpass heldige at vi bor i et land som bugner over av gaver fra naturen.

Kom deg ut i skog, mark og myr for å ta for deg av disse varene. Høsten er sesong for å plukke diverse bær som for eksempel blåbær, tyttebær, multer og rognebær.

Og i etterkant av bærturen kan man enten fryse bærene hele eller lage saft eller syltetøy.

Bær er dessuten vitaminbomber som styrker immunforsvaret ditt slik at du er litt bedre rystet mot for eksempel forkjølelse eller influensa - som også hører høsten til.

Les mer og se video: Slik lager du syltetøy

Bær

BÆRTUR: Lag ditt eget syltetøy med bær du har plukket selv. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

7. Torskemånedene

Høsten og vinteren er torskesesong - fra gammelt av sa man at torsken var god å spise i månedene som har en -r i navnet.

Fisk er som kjent sunt, året rundt, og en viktig kilde til blant annet Omega-3 som er essensielt for vedlikehold av flere viktige livsfunksjoner.

Dessuten er torsk også en meget anvendelig fisk som kan brukes til mange smaksfulle middagsretter.

Her er oppskrifter på tre velsmakende torskemiddager

Oktoberfest

ØLFESTIVAL: Den tyske øltradisjonen Oktoberfest har blitt et velkjent innslag også her i Norge. © Foto: Scanpix

8. Oktoberfest

Den tyske øltradisjonen har for lengst nådd Norge, og rundt om i vårt landstrakte land blir det vært år arrangert store og små ølfestivaler.

Oktoberfest hadde sin opprinnelse i delstaten Bayern i Tyskland, og er en ølfestival som hvert år blir arrangert i oktobermåned.

Visstnok skal festivalen har startet allerede i 1810 da man feiret ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese.

God mat er minst like viktig som å drikke øl, og Oktoberfest er derfor en festival som så vel øldrikkere som matnytere kan glede seg til.

Les også: Klar for verden største folkefest

9. Suppetid

En rykende varm suppe er deilig å varme seg på når det begynner å bli kaldt og guffent ute.

En suppekveld med kameratgjengen eller venninneflokken er dessuten veldig hyggelig, og en god unnskyldning for å samle gjengen til litt hygge.

Hva med å sette i gang en rullerende suppekveld, hvor verten står for en herlig suppeopplevelse.

Her er tre oppskriften på deilige supper som varmer

10. Jakt og vilt

Høsten er også jaktsesong for mange.

Mang en kar og kvinne tar saken i egne hender, og går regelrett ut i naturen for å skaffe mat på bordet - akkurat som man gjorde for mange tusen år siden.

Eller man går på jakt for selve opplevelsen rundt det hele - samholdet, den flotte norske naturen, den friske luften eller rett og slett for å komme seg ut av byens kjas og mas.

Uansett, norsk vilt kan også by på mange fantastiske matopplevelser.

Her er 20 oppskrifter til fisk og vilt

Les også: Så lenge kan du fryse fangsten

Viltgryte

VILTGRYTE: Er noe som hører høsten til. © Foto: Mat.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!