Krabbe er fantastisk mat. Mange kvier seg for å kjøpe levende krabber fordi man tenker at det er litt plundrete. Og det er det kanskje også - før du kan det.

Her er en enkel guide til hvordan du åpner krabbeene. Så fort du behersker det kan du be inn til krabbekalas!

Nedenfor ser du også en Youtube video av hvordan du gjør det.

1. Kok krabbene i godt saltet vann. Du kan bruke krydder eller urter i vannet. Dill er vanlig. Krabbene blir helt røde når de er kokt.

2. Vri av klørne og legg dem til side. Knekk av de små bena (det er sjelden mye mat i de små beina. De kan knuse skjellet og plukke ut det som finnes, men det er vanlig å kaste dem).

3. Fjern det store toppskjellet: Hold krabben i den ene hånden og fjern med den andre (se video nedenfor).

4. Fjern gjellene.

5. Fjern "paven" (magesekken). Den sitter rett bak øynene. Den er enkel å knekke av.

6. Snu krabbeskjellet. Åpne opp den lille flappen (ser ut som en trekant). Dra den bakover slik at du fjerner resten av innvollene samtidig (som sitter på motsatt side av flappen).

7. Del krabbehuset i to. Sett huset med den flate siden opp. Skjær på skrå ned mot midten.

8. Pirk ut krabbekjøttet.

9. Klørne: Det ene leddet er lett å knekke av. Kakk i det siste leddet så det knekker. Kakk lett med en baksiden av en kniv (eller bruk en spiseskje!). Pill av skallet. Her kan en krabbeskallknekker være super å bruke.

Se video her:

Her finner du noen gode oppskrifter med krabbekjøtt:

Erik Hannemann

Sandwich med krabbe

Krabbe er godt med litt cayenne og tabasco.

Til 1 porsjon:

1 ss majones

1 stk rømme

1 ts sylteagurk, hakket

1 dråpe tabasco

ørlite cayennepepper

salt og pepper

2 ss krabbekjøtt

litt persille til pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Lisa Westgaard

Krabbesalat med koriander

Om du har lyst å prøve noe annet enn krabbe naturell, anbefales denne. Tilsett gjerne litt chili og limesaft for ekstra smak.

Til 4 porsjoner:

1 stk isbergsalat

3 stk sjalottløk

3 dl crème fraîche

3 dl kremfløte

4 stk tomat, flådd

2 stk krabbe

2 ss koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Pastasalat med krabbe

Til 2 porsjoner:

200 g pastaskruer

2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft, friskpresset

2 ts balsamicoeddik

ruccola

mâchesalat

200 g krabbekjøtt

1 bt reddik

3 ss pinjekjerner, ristede

Til servering

1 dl lettrømme

salt

hvit pepper

1 fedd knust hvitløk

1 krm karri

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!