Her finner du oppskriften på ceviche, den mystiske forretten. © Foto: Erik Hannemann

Det er vår. Noen vil til og med påstå at det er sommer. Åkke som, vår nordlige plassering på kloden gjør at jorda først nå begynner å kaste skikkelig av seg.

Asparges, nykål og rabarbra spretter ut av jorden og noen steder har jordbærene allerede begynt å rødme.

Det som gjør det så morsomt å lage mat her i nord er sessongene. Det går sjelden mer enn 30 dager før man får noe nytt å bryne seg på. Når aspargessen har takket for seg, dukker nykålen opp, og så videre.

Det er lett å glemme at havet også byr på sessonger. Akkurat nå er makrellen her. Den skal du ikke kimse av. Jeg skjønner hva kompisen min mener når han kaller makrellen for norges mest harry fisk (fordi den kan behandles som en biff). Men, vi snakker om en fisk som i tillegg til å være veldig god også er supersunn og proppfull av de vennlig fettsyrene. Harry eller ei.

Forrett

Vår vårmeny begynner med ceviche. Ceviche er en metode å tilberede fisk på. Du skjærer fisken i tynne skiver og klemmer over lime- eller sitronsaft. Etter noen minutter ser du at fisken begynner å "koke", det vil si skifte farge akkurat som når du trekker den i vann. Det er faktisk den samme reaksjonen som settes i gang om du steker eller koker fisk. Dersom du ikke har prøvd det før er det bra. For det er veldig morsomt første gangen.

Hovedrett

På den største tallerkenen troner vårens glansede konge, makrellen. Makrellen får følge av smaker fra sennep, dill og stuede poteter.

Dessert

- Rabarbra og jordbær passer like godt sammen som jeans og t-skjorter, pleier en kamerat å si. Godt sagt. I denne desserten smaker vi til med litt mynte også.

God helg!

Erik Hannemann

Ceviche med laks

Ceviche er en fiskerett hvor du koker fisken i sitrus, typisk lime eller sitron. Du kan se at fisken "koker" og at den endrer farge akkurat som om den stekes eller trekkes i vann.

Til 2 porsjoner:

100 g laksefilet

1 stk lime eller sitron

0,5 stk rødløk

urter, estragon, timian eller salvie

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
God Morgen Norge, TV 2

Stekt makrell med sennep og dill servert med stuede poteter og gressløk

Til 4 porsjoner:

4 stk liten makrell

fransk sennep

dill, frisk

4 ss hvetemel

salt

pepper

0,5 stk sitron, revet skall

Sennepstuede poteter og vårløk

8 stk poteter

1 dl finsnittet gressløk

vann

salt

4 dl melk

2,5 ss hvetemel

1 ss sennep, grov

salt

pepper

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Inkognito

Rabarbrasuppe med mynte

Til 4 porsjoner:

500 g rabarbra

8 dl vann

1,5 dl sukker

8 stk jordbær

2 bl mynte, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!