Messen heter Madrid Fusion og blir arrangert hvert år i januar.

I år kunne de skilte med de virkelig store navnene som tv-stjernen og innehaveren av den berømte Fat Duck utenfor London Heston Blumenthal, den ubestridte kongen innen moderne cuisine Ferran Adria som står bak det som ofte omtales som verdens beste restaurant "El Bulli". Thomas Keller (French Laundry), og en rekke andre celebriteter i matverdenen. Vi kan namedroppe i fleng: Grant Achatz, Elena Arzak og Pierre Gagnaire. Alle navnene er heitere enn kokeplatene de lager maten på.

Madrid Fusion har blitt arrangert siden 2002. Det foregår i januar, antakelig fordi det er tiden på året hvor kokkene har minst å gjøre. Enten du er profesjonell kokk eller glad matentusiast får du tre hele dager med presentasjoner fra verdenseliten innen matkunsten. Det foregår på spansk, engelsk, italiensk og asiatiske språk, men frykt ikke: alt blir simultanoversatt. Du får utlevert øreklokker og store skjermer sørger for at du får med deg hver minste detalj.

Heston Blumenthal er en genial kokk som her viser oss hvordan han lager egg 'n bacon iskrem. © Foto: Stella Pictures

Dette matarrangementet har rykte på seg for å være det ledende om du vil følge med på de hotteste trendene. Om ikke du blir inspirert av et besøk på Madrid Fusion kan nok dessverre ingen hjelpe deg. Ideen er at messen skal være en arena hvor verdens beste kokker kommer sammen og presenterer de nyeste oppdagelsene og forklarer sin matfilosofi til hverandre og publikum.

Journalister reiser til Madrid i hopetal for å menge seg med de trendy kokkene, få intervjuer, inspirasjon og (det er like greit å innrømme det) masse gratis spansk skinke og champagne. Men, det viktigste er kanskje å finne nye mattrender som vi kan skrive om når vi kommer hjem til datamaskinene våre (når vi stadig tenker på hvor deilig det er når verden er fylt til rande av skinke og champagne).

I år var det kanskje Grant Achatz som gjorde mest inntrykk. Den amerikanske kokken har gjort kometkariere og har fått en lang rekke utmerkelser allerede. Det var kanskje en lang article i The New Yorker som løftet han inn i den kokkestjernehimmelen. Artikkelen handlet blant annet om hvordan Achatz kjempet seg tilbake fra kreft i munnhulen og mistet smaken, og måtte skape smaksopplevelser på en ny måte (han fortsatte å jobbe gjennom hele i behandlingsperioden).

Achatz presentasjon ga noen interessante perspektiver på mat og design. Uten å røpe for mye av hans idéer handlet det om hvordan mat og design må tilpasses mye bedre. Så for alle som følger nøye med i matverden: en tallerken, en skål, kniv og gaffel blir antakelig byttet ut med andre, mye mer funksjonelle redskaper. Hva det er? Vent å se...

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!