- Hva med kalvehjerne, spør Frederic Dionne-Vachon.

Vi befinner oss i Vientiane, hovedstaden i Laos, et av verdens fattigste land. Den lokale maten har et velfortjent godt rykte, men innslag av maur og en del andre kryp, gjør at det likevel ikke faller seg helt naturlig å be kelneren overraske deg.

Les også: 10 nye eventyr i 2009

Fransk gourmet i Laos

GOURMET: - Hva med kalvehjerne, spør Frederic Dionne-Vachon, eier av restauranten Le Silapa © Foto: Torgeir Norling

Alt er billigere

Frederic Dionne-Vachon eier imidlertid Le Silapa, en av Vientianes beste franske restauranter, og det gjør at saken stiller seg annerledes. For når man etter måneder på ris og curry i Thailand rett og slett går lei av alt som smaker thai, og ikke har lyst til å betale en formue for et bra måltid på Bangkoks overprisede vestlige restauranter, kan man reise til Laos.

Landet var tidligere en fransk koloni, men det bor i dag flere franskmenn i landet enn under kolonitiden. Mye god mat og vin er resultatet, og det til en pris som det skal godt gjøres og matche noe annet sted i verden.

- I forhold til kvalitet ligger prisen her på en tredjedel av hva du må betale i Europa, og halvparten av Bangkok, sier Frederic Dionne-Vachon.

Han forteller at manglende skatter gjør at vinen går for rundt halve prisen av hva man må betale i Thailand. Lavere priser for husleie, rekvisita og lønn hjelper også.

- Og det inkluderer min lønn, alt er billigere her, jeg har åpnet en business med svært lite kapital, sier han.

Les også: Thailandsk gatesnacks

Fransk restaurant i Laos

BILLIG: Le Silpa severer en misk av moderne og tradisjonell fransk kusine - alt sammen til en billig penge. © Foto: Torgeir Norling

Med seg på teamet har han kokken Anthony Dewald

- Han er en barndomsvenn og bestemte seg og komme, og takk gud, han viste seg å være en talentfull chef, sier Frederic.

Han forteller at restauranten serverer en miks av moderne og tradisjonell fransk kusine. En treretters med Terrine de Foie Gras, indrefilet og Crème Brûlée ender på rundt 250 kroner, en flaske av husets røde Vina Maipo (2007) kommer på en hundrelapp til. Dyrere og bedre viner finnes også, prisene er i nærheten av hva man betaler på polet i Norge. Man kan også gjøre det billigere, en tre retters fast lunsjmeny går for 70 kroner. Og når middagen er unnagjort, eller om man må vente på et bord, er det bare å ta en tur innom nabobygningen som har Vientianes beste bar.

Le Silapa i Laos

KOLONI: Det bor i dag flere franskmenn i Laos enn under kolonitiden, © Foto: Torgeir Norling

Finn billig fly til Bangkok her:

Brasserie av høy klasse

Le Silapa er ikke den eneste franske restauranten med kvalitetsmat i Laos. Yves Prallet ga opp en nattklubb i Bangkok, flyttet til Vientiane og nappet til seg den franske kokken fra luksushotellet Sittha, og startet Le Central, som altså ligger sentralt til i Vientiane.

- Jeg vil ikke kalle det en gourmetrestaurant, men et brasseri av høy klasse, jeg ønsker bare å gjøre kundene fornøyde, sier Prallet.

Prisene på mat og vin ligger på omtrent samme nivå som Le Silapa. En siste restaurant som anbefales er Na Dao, som også holder høy standard. Og skulle man bli lei fransk mat etter hvert finnes det en rekke gode italienske og asiatiske alternativer i byen som også holder høy standard.

Restaurant Le Silapa i Vientiane

RIS: Er du lei av ris og nudler, kan fransk gourmet være redningen. © Foto: Torgeir Norling

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!