Bilde

Oppskrifter til helgen © Foto: Erik Jalland

Oppskrifter til helgen

Helgemenyen til Lars Barmen

Denne helgen bør du følge rådene til Lars Barmen...

=
Oppskriftene er hentet fra boken Norsk Mat, Kagge forlag.

Denne uken ba vi Lars Barmen om å sette sammen en meny til oss. Han valgte norske, nostalgiske retter - uten krumspring.

- Du har satt sammen en skikkelig meny av gode, gamle klassikere. Hvorfor det?

Les også: Slik blir ostesmørbrødene fantastiske

- Jeg synes det er så synd at folk ikke får smakt på disse gode rettene. De er liksom ikke fine nok for restaurantene og halvfabrikatene yter ikke rettene rettferdighet, desverre. Ikke kjøp dem!

- De er ikke særlig vanskelig å lage?

- På Ingen måte! Alle kan lage kabaret, lammefrikassé og tilslørte bondepiker. Det er det som er så fint.

- Men, kabaret? Konfirmasjonsmat på 80-tallet...

- Eller 60-tallet for den sakens skyld. Poenget er at det er godt om det gjøres skikkelig. Lag en god fiskekraft, spandér gjerne litt hvitvin også - og bruk gode, friske grønnsaker. Da blir det supert!

- Og så var det lammefrikassé?

- Den har jeg servert toppkokker i Frankrike og de elsker det. Det er ærlig mat og med godt lammekjøttet skal det godt gjøres å ikke lykkes. Dette er en typisk "bestemorrett" - og det skal man aldri kimse av.

- Og så noen rurale utskeielser til slutt?

- Tilslørte bondepiker kan alle lage! Og så er det så godt!

Da er siste ord sagt i saken. Her har du oppskriftene du trenger til helgen!

henter innhold

VINTIPS

Fiskepuddingen og rekene tilsier en frisk og fruktig hvitvin, og gjerne med et litt "grønt" preg for å spille opp mot grønnsakene:

Petit Bourgeois Sauvignon 2007, vnr 33173, kr 119,50.

henter innhold

VINTIPS

Til frikassé kan man gjerne drikke hvitvin, men da det er vanskelig å få nordmenn til å drikke hvitvin selv til fisk, blir det vel umulig å få dem til å drikke det til kjøtt. Da går vi for rødvin, og da helst en vin uten for fremtredende garvestoffer eller eikepreg:

Orobio Tempranillo 2007, vnr 49458, kr 124,90.

henter innhold

VINTIPS

Her trenger vi definitivt en dessertvin, og eplene tilsier en søt hvitvin. Disse kan ofte være dyre, men her er en rimelig vin, som holder god kvalitet:

Nederbrug Noble Late Harvest 2008, vnr 20438, kr 104,90 (halvflaske).

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Oppskrift på røkt laks med pasta og rosépepper

Maten du blir sulten av å se på

Vi har uvanlig mye godt på menyen.

KUGELHOPF: Dette er et brød som ser ut som en kake. Det kan lure hvem som helst.=

Brødet som ser ut som en kake

Du baker det lett. Kjempelett.

OPPSKRIFT PÅ GRANITA: Dette er den enkleste granita du kan tenke deg. Den lages på kaffe og sukker. Og så serverer du den med lettpisket krem.=

Tre-retteren alle klarer

Altså, hovedretten er garantert suksess. Forretten tar 5 minutter, og desserten... sorry, men ord blir fattige.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

- Nesa er stor og skeiv, veldig heksete

Vi ga seks personer muligheten til å retusjere seg selv.

artikkel bilde

Bekjennelser fra en perfekt gravid

Mitt andre svangerskap var en helsemessig katastrofe. Hurra for meg!

artikkel bilde

Kjenner du hitsa?

Hvem sang hiten? Test kunnskapen her!

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Taperen kunne like gjerne vært hundemat

Mens to typer får terninkast seks.

Nei, nå lager jeg mitt eget sjokoladepålegg

Bedre enn Nutella og Nugatti.

Tre-retteren alle klarer

Altså, hovedretten er garantert suksess. Forretten tar 5 minutter, og desserten... sorry, men ord blir fattige.