Bilde

Oppskrifter til helgen © Foto: Erik Jalland

Oppskrifter til helgen

Helgemenyen til Lars Barmen

Denne helgen bør du følge rådene til Lars Barmen...

=
Oppskriftene er hentet fra boken Norsk Mat, Kagge forlag.

Denne uken ba vi Lars Barmen om å sette sammen en meny til oss. Han valgte norske, nostalgiske retter - uten krumspring.

- Du har satt sammen en skikkelig meny av gode, gamle klassikere. Hvorfor det?

Les også: Slik blir ostesmørbrødene fantastiske

- Jeg synes det er så synd at folk ikke får smakt på disse gode rettene. De er liksom ikke fine nok for restaurantene og halvfabrikatene yter ikke rettene rettferdighet, desverre. Ikke kjøp dem!

- De er ikke særlig vanskelig å lage?

- På Ingen måte! Alle kan lage kabaret, lammefrikassé og tilslørte bondepiker. Det er det som er så fint.

- Men, kabaret? Konfirmasjonsmat på 80-tallet...

- Eller 60-tallet for den sakens skyld. Poenget er at det er godt om det gjøres skikkelig. Lag en god fiskekraft, spandér gjerne litt hvitvin også - og bruk gode, friske grønnsaker. Da blir det supert!

- Og så var det lammefrikassé?

- Den har jeg servert toppkokker i Frankrike og de elsker det. Det er ærlig mat og med godt lammekjøttet skal det godt gjøres å ikke lykkes. Dette er en typisk "bestemorrett" - og det skal man aldri kimse av.

- Og så noen rurale utskeielser til slutt?

- Tilslørte bondepiker kan alle lage! Og så er det så godt!

Da er siste ord sagt i saken. Her har du oppskriftene du trenger til helgen!

henter innhold

VINTIPS

Fiskepuddingen og rekene tilsier en frisk og fruktig hvitvin, og gjerne med et litt "grønt" preg for å spille opp mot grønnsakene:

Petit Bourgeois Sauvignon 2007, vnr 33173, kr 119,50.

henter innhold

VINTIPS

Til frikassé kan man gjerne drikke hvitvin, men da det er vanskelig å få nordmenn til å drikke hvitvin selv til fisk, blir det vel umulig å få dem til å drikke det til kjøtt. Da går vi for rødvin, og da helst en vin uten for fremtredende garvestoffer eller eikepreg:

Orobio Tempranillo 2007, vnr 49458, kr 124,90.

henter innhold

VINTIPS

Her trenger vi definitivt en dessertvin, og eplene tilsier en søt hvitvin. Disse kan ofte være dyre, men her er en rimelig vin, som holder god kvalitet:

Nederbrug Noble Late Harvest 2008, vnr 20438, kr 104,90 (halvflaske).

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og to og en halv time.=

Genialt enkelt kjøtt som også er genialt godt

Dette kjøttet er umulig å mislykkes med.

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Det er både chili, hvitløk og ingefær i denne retten.

Blåskjell som du aldri har smakt dem

Pad Hoi Malaeng er en både spicy og deilig vri på blåskjell.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Denne øl-quizen bør du klare

Greier du ikke disse enkle spørsmålene, er det jaggu dårlig stelt.

artikkel bilde

Elin (59) og Tor Olav (67) kjøpte bobil for å få frihet

– Vi er så godt som aldri på campingplasser. Vi er hele tiden på farta.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Dette får du for 190 euro på den beste restauranten i Provence

Maten dufter av «menneskelig nærkontakt».

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett