Bilde

Oppskrifter til helgen © Foto: Erik Jalland

Oppskrifter til helgen

Helgemenyen til Lars Barmen

Denne helgen bør du følge rådene til Lars Barmen...

=
Oppskriftene er hentet fra boken Norsk Mat, Kagge forlag.

Denne uken ba vi Lars Barmen om å sette sammen en meny til oss. Han valgte norske, nostalgiske retter - uten krumspring.

- Du har satt sammen en skikkelig meny av gode, gamle klassikere. Hvorfor det?

Les også: Slik blir ostesmørbrødene fantastiske

- Jeg synes det er så synd at folk ikke får smakt på disse gode rettene. De er liksom ikke fine nok for restaurantene og halvfabrikatene yter ikke rettene rettferdighet, desverre. Ikke kjøp dem!

- De er ikke særlig vanskelig å lage?

- På Ingen måte! Alle kan lage kabaret, lammefrikassé og tilslørte bondepiker. Det er det som er så fint.

- Men, kabaret? Konfirmasjonsmat på 80-tallet...

- Eller 60-tallet for den sakens skyld. Poenget er at det er godt om det gjøres skikkelig. Lag en god fiskekraft, spandér gjerne litt hvitvin også - og bruk gode, friske grønnsaker. Da blir det supert!

- Og så var det lammefrikassé?

- Den har jeg servert toppkokker i Frankrike og de elsker det. Det er ærlig mat og med godt lammekjøttet skal det godt gjøres å ikke lykkes. Dette er en typisk "bestemorrett" - og det skal man aldri kimse av.

- Og så noen rurale utskeielser til slutt?

- Tilslørte bondepiker kan alle lage! Og så er det så godt!

Da er siste ord sagt i saken. Her har du oppskriftene du trenger til helgen!

henter innhold

VINTIPS

Fiskepuddingen og rekene tilsier en frisk og fruktig hvitvin, og gjerne med et litt "grønt" preg for å spille opp mot grønnsakene:

Petit Bourgeois Sauvignon 2007, vnr 33173, kr 119,50.

henter innhold

VINTIPS

Til frikassé kan man gjerne drikke hvitvin, men da det er vanskelig å få nordmenn til å drikke hvitvin selv til fisk, blir det vel umulig å få dem til å drikke det til kjøtt. Da går vi for rødvin, og da helst en vin uten for fremtredende garvestoffer eller eikepreg:

Orobio Tempranillo 2007, vnr 49458, kr 124,90.

henter innhold

VINTIPS

Her trenger vi definitivt en dessertvin, og eplene tilsier en søt hvitvin. Disse kan ofte være dyre, men her er en rimelig vin, som holder god kvalitet:

Nederbrug Noble Late Harvest 2008, vnr 20438, kr 104,90 (halvflaske).

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

10 TIPS TIL Å TRIVES PÅ KJØKKENET: Det finnes en god del ting som må være på plass for å trives.=

Triksene du må kunne for å bli en mesterkokk

Les dette om du vil bli bedre på kjøkkenet.

INDISK: Dette er en av de store, klassiske rettene fra India.=

Spis godt for 25 kroner dagen

Vi har laget en superbillig middagsmeny til deg.

Senk matstresset

Her er matekspertens tips for en mer lettvint hverdag.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Ser du hva som ikke stemmer her?

Det er ikke uvanlig med Photoshop-tabber, men klarer du å se disse?

artikkel bilde

TEST: Klassikeren er på ingen måte best

Stort test av 19 turmiddager.

artikkel bilde

Ti ting alle A-mennesker vet

Slik får du nok søvn.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Den billigste kjøttdeigen smaker best

Store forskjeller på kjøttdeig, viser testen.

Spis godt for 25 kroner dagen

Vi har laget en superbillig middagsmeny til deg.

Triksene du må kunne for å bli en mesterkokk

Les dette om du vil bli bedre på kjøkkenet.