Kvæfjordkake

KVÆFJORDKAKE: Mykt og sprøtt i salig blanding kjennetegner denne norgesberømte kaken. © Foto: melk.no

OPPSKRIFT PÅ KVÆFJORDKAKE:

Ukens kake

Kvæfjordkake, verdens beste, nasjonalkake og kongekake. Kjær kake har mange navn.

kaken het opprinnelig kongekake da den nordnorske kvinnen Hulda Ottestad fikk oppskriften i hende på midten av 1930-tallet. Kaken ble servert på Café Alliance i Harstad, som Hulda startet opp sammen med søsteren.

Kongekaken inneholdt en god del mandler. Men mandler var dyrt, så derfor ble det kuttet ned på mengden. Den nye versjonen fikk etter hvert navnet kvæfjordkake. Det skriver kakens egen venneforening på sine nettsider .

Kakeoppskriften ble spredt utover hele landet, og på 1960-tallet kåret Nitimens lyttere kvæfjordkaken til Norges nasjonalkake. Kaken går også under navnet "verdens beste".

Og god er den såvisst, denne festkaken som sjelden glimrer med sitt fravær på et norsk kakebord.

Verdens beste

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

=

Stek pizzaen på grillen i sommer!

I sommer er det pizza på grillen som gjelder!

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og to og en halv time.=

Genialt enkelt kjøtt som også er genialt godt

Dette kjøttet er umulig å mislykkes med.

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Denne øl-quizen bør du klare

Greier du ikke disse enkle spørsmålene, er det jaggu dårlig stelt.

artikkel bilde

Ser du hva som er feil?

Ikke? Da klarer du nok heller ikke full pott i denne quizen.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Dette får du for 190 euro på den beste restauranten i Provence

Maten dufter av «menneskelig nærkontakt».

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.