Kvæfjordkake

KVÆFJORDKAKE: Mykt og sprøtt i salig blanding kjennetegner denne norgesberømte kaken. © Foto: melk.no

OPPSKRIFT PÅ KVÆFJORDKAKE:

Ukens kake

Kvæfjordkake, verdens beste, nasjonalkake og kongekake. Kjær kake har mange navn.

kaken het opprinnelig kongekake da den nordnorske kvinnen Hulda Ottestad fikk oppskriften i hende på midten av 1930-tallet. Kaken ble servert på Café Alliance i Harstad, som Hulda startet opp sammen med søsteren.

Kongekaken inneholdt en god del mandler. Men mandler var dyrt, så derfor ble det kuttet ned på mengden. Den nye versjonen fikk etter hvert navnet kvæfjordkake. Det skriver kakens egen venneforening på sine nettsider .

Kakeoppskriften ble spredt utover hele landet, og på 1960-tallet kåret Nitimens lyttere kvæfjordkaken til Norges nasjonalkake. Kaken går også under navnet "verdens beste".

Og god er den såvisst, denne festkaken som sjelden glimrer med sitt fravær på et norsk kakebord.

Verdens beste

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Lyse og smaksrike øl passer beste til fårikål.

Svarene på alt du lurte på om fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

OPPSKRIFTER PÅ SUPPE: Blomkålsuppe går kjapt - og smaker godt.

Ukemenyen som gjør deg glad

Med denne maten blir uken din fin.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Voksne med ADHD har fire kjennetegn

ADHD er ikke noe man nødvendigvis vokser av seg.

artikkel bilde

Svarene på alt du lurte på om fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

artikkel bilde

Denne vinterdressen får toppkarakter

Vi har testet ni vinterdresser.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Deler du fortsatt tomater på gamlemåten?

I gamle dager tok det lang tid.

To bringebærsyltetøy får terningkast seks

- Det dårligste bringebærsyltetøyet er nesten uspiselig.

Svarene på alt du lurte på om fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.