Kvæfjordkake

KVÆFJORDKAKE: Mykt og sprøtt i salig blanding kjennetegner denne norgesberømte kaken. © Foto: melk.no

OPPSKRIFT PÅ KVÆFJORDKAKE:

Ukens kake

Kvæfjordkake, verdens beste, nasjonalkake og kongekake. Kjær kake har mange navn.

kaken het opprinnelig kongekake da den nordnorske kvinnen Hulda Ottestad fikk oppskriften i hende på midten av 1930-tallet. Kaken ble servert på Café Alliance i Harstad, som Hulda startet opp sammen med søsteren.

Kongekaken inneholdt en god del mandler. Men mandler var dyrt, så derfor ble det kuttet ned på mengden. Den nye versjonen fikk etter hvert navnet kvæfjordkake. Det skriver kakens egen venneforening på sine nettsider .

Kakeoppskriften ble spredt utover hele landet, og på 1960-tallet kåret Nitimens lyttere kvæfjordkaken til Norges nasjonalkake. Kaken går også under navnet "verdens beste".

Og god er den såvisst, denne festkaken som sjelden glimrer med sitt fravær på et norsk kakebord.

Verdens beste

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

OPPSKRIFT PÅ PYTT I PANNE: Du trenger ikke oppskrift, men kanskje noen ideer?=

Godbiter for hele uka

De blir glade de som får dette til middag.

CHILI: Pølse med chili con carne kan kanskje bli en ny favoritt?

Slik kan du gjøre pølsa bedre

Gjør pølsa litt mer spennende med disse toppingene.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er en skikkelig versting

Og da mener vi ikke karbohydratene.

artikkel bilde

For å få denne ren trengte vi to ting. Klarer du å gjette hva?

Sjekk hva du kan om flekkfjerning med denne quizen.

artikkel bilde

Er du smartere enn en skoleelev?

Husker du noe av pensum fra da du gikk på skolen?

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Spis godt for 25 kroner dagen

Vi har laget en superbillig middagsmeny til deg.

Dette må du kunne for at woken ikke skal bli gryterett

Lær deg hvordan du forbereder wokingen best.