OPPSKRIFT PÅ KVÆFJORDKAKE:

Ukens kake

Kvæfjordkake, verdens beste, nasjonalkake og kongekake. Kjær kake har mange navn.

KVÆFJORDKAKE: Mykt og sprøtt i salig blanding kjennetegner denne norgesberømte kaken.
KVÆFJORDKAKE: Mykt og sprøtt i salig blanding kjennetegner denne norgesberømte kaken. Foto: Foto: melk.no
Sist oppdatert

kaken het opprinnelig kongekake da den nordnorske kvinnen Hulda Ottestad fikk oppskriften i hende på midten av 1930-tallet. Kaken ble servert på Café Alliance i Harstad, som Hulda startet opp sammen med søsteren.

Kongekaken inneholdt en god del mandler. Men mandler var dyrt, så derfor ble det kuttet ned på mengden. Den nye versjonen fikk etter hvert navnet kvæfjordkake. Det skriver kakens egen venneforening på sine nettsider .

Kakeoppskriften ble spredt utover hele landet, og på 1960-tallet kåret Nitimens lyttere kvæfjordkaken til Norges nasjonalkake. Kaken går også under navnet "verdens beste".

Og god er den såvisst, denne festkaken som sjelden glimrer med sitt fravær på et norsk kakebord.

Verdens beste

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også