GODTERIKAKE: Det skal godt gjøres å finne barn som ikke synes denne godterikaka er kul. © Foto: HMfoto/Peter Berg

Jippi!! Det er bursdag! Det er nesten like moro meg som for Victor. Vi skal kjøpe godteposer, blåse opp ballonger, vaske, rydde - bare for at huset to timer senere ikke vil være til å kjenne igjen. Og vi skal lage mat! Jada, vi kunne vært late og kjøpt noen pakker pølser, krem på boks og en ferdig 3-lags kakebunn fra butikken. Men siden jeg er en gjør-alt-for-barna-forelder, gir vi full gass og lager skikkelig kalas!

Suksessfaktor 1: Pynt kaka

Det er lite som skal til for at sjokoladekaka blir mer spennende enn den tradisjonelle langpanna. Mitt tips er å dele den opp i firkanter, lage et tog ved hjelp av kjekshjul, og fylle vognene med godis. Jeg har også hatt suksess med å lage godterikake. Det vil si en kakebunn som er overpyntet med fargerike sopper, lakrisstenger, skolekritt, krokodiller og alt du ellers finner i godtehylla.

Her er oppskriften!

- Er det lov å spise litt nå, pappa?

BARNEBURSDAG: Pølsespyd med litt attåt. © HMFoto/Peter Berg

Suksessfaktor 2: Pølser

Det blir ikke fest uten pølser. Ikke på vilkår. Når det er sagt; sist jeg sjekket sto det ikke noe i pølseloven om at wienerne må serveres med lompe og bades i ketsjup. Det er heller ikke nevnt at foreldre er pålagt at pølsene må ha hovedrollen. Så derfor gjør vi et forsøk: Vi lager pølsespyd!

På pølsespydene trer vi druer, oliven (som overraskende mange barn liker) og cherry-tomater. For barn er presentasjon av maten like viktig som på luksusrestauranter, dog med litt ulike kriterier for utseende. Du kan selvsagt legge spydene på en tallerken, men det blir mer moro når du stikker dem inn i en aubergine, squash, appelsin eller noe annet som funker.

Her er oppskriften!

- Kan jeg få en vanlig pølse, pappa?

- Du, nå prøver jeg å være flink her, OK?

Suksessfaktor 3: Vaffeljernet!

Husker du toastjernet? Mitt er for lengst forsvunnet, og ligger sikkert stuet sammen med pastamaskinen og pizzaovnen i kjøkkenutsyrshimmelen. (Og nei, jeg akter ikke å lete etter det). Men, vaffeljernet! Det har jeg. Gjør det lettvint: Ha ost og skinke på en loffskive, legg én på toppen og klem den inn i vaffeljernet. Vips, så har du kule, vaffelmønstrete toasts som ungene digger.

Her er oppskriften!

- Kan vi lage vafler isteden, pappa?

Hemmelig angrep

Jeg er en sleiping. For i bursdagssmoothien har jeg, uten at noen så det, hatt i brokkoli og salat. Smaken blir så godt kamuflert av alle bærene at ingen smaker det. Aldri har du sett så blide fjes spise brokkoli!

- Kan jeg få litt til, pappa?

- Klart det, Victor, sier jeg, og heller opp mer brokkoli.

Hehe.

Miniburgere

Barn elsker ting som er laget til spesielt for dem. Miniburgere, for eksempel. Jeg stikker ut små "hamburgerbrød" av loffskiver med et kjøkkenglass og steker dem sprø i litt olje. Så former jeg bittesmå burgere og legger mellom brødene. Det er lov å prøve med tomatskiver og se om de liker det. Og dersom barna nekter, så får vi heller spandere litt ketsjup på.

Søtpoteter kan være et hyggelig bekjentskap for store og små. De kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og ser ut som forvokste, avlange mandelpoteter. For å sette litt farge på bursdagsselskapet spanderer vi på noen blåpoteter også. Det er vanlige poteter, bare lilla, og fåes kjøpt i butikker med godt utvalg.

Her er oppskriften!

BARNEBURSDAG: Miniburgere © Foto: HMFoto/Peter Berg

BARNEBURSDAG: Saltstenger "grissini" © Foto: HMFoto/Peter Berg

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Hjemmelagde saltstenger

Kan du lage pizzadeig, kan du lage saltstenger, eller grissini, som de heter i Italia. Rull så tynne stenger du klarer, pensle med olje, strø på salt og bak dem i ovnen. That's it. Det er alltid en vinner. Og dersom barna ikke spiser opp maten, så har du mer enn nok til middag dersom du lager alt dette. God bursdag!

Her er oppskriften!

- Kommer barna snart, pappa?

- Ja, og du kan be inn nabolaget også!

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!