FINNSKOGEN: - Jeg har bestemt meg for å bli en uke til, er det første vi hører når vi trer inn dørene på Finnskogtoppen Helsesenter. Det er tydeligvis en som trenger å lade opp batteriene enda litt til.

Stedet ble bygget tidlig på 90-tallet av lokale initiativtakere som ville skape et sted for folk som ønsket fred og ro, åndelig og kroppslig oppbygging og sunn mat. Finnskogtoppen gikk igjennom noen turbulente år før de etablerte seg som et ledende spa-senter, i ordets opprinnelige betydning.

Les også: Her finner du ti raske middager

Les også: Min luksushelg

- Det har gått inflasjon spa-begrepet, sier Monica Essè som er daglig leder. - Bare de har et boblebad kaller man stedet for et spa. Det blir helt feil, fortsetter hun og forklarer:

- Finnskogtoppen er en del av en lang europeisk rekreasjonstradisjon. Opprinnelsen til ordet "spa" er den belgiske byen med samme navn. Det var kjent helt siden 1600-tallet for sine helsebringende kilder. I Sverige var de uhyre populære "hälsohem" et utrykk for det samme.

- På samme måte burde et spa i dag være et helhetlig tilbud til folk som ønsker rekreasjon med innhold. Her tilbyr vi trening, avslapping, ulike foredrag og sunn mat.

Grue Finnskog 20050628; Finnskogtoppen Helsesenter. Ekte nytelse. Finnskogtoppen Helsesenter disponerer eierrettighetene til bildet. matarkiv=

Grue Finnskog 20050628; Finnskogtoppen Helsesenter. Ekte nytelse. Finnskogtoppen Helsesenter disponerer eierrettighetene til bildet. matarkiv © Berg, Petter

Fra hele landet

Finnskogtoppen har en jevn strøm av besøkere fra alle kanter av landet. På gjestelista er det folk fra Finnmark og noen kjører bil fra Haugesund for å oppleve hvordan et opphold kan gi dem ny energi.

- Det er få under 30 år her, men ellers er det veldig stor spredning, forteller Essè. Det er fortsatt flere damer enn menn, men de senere årene har vi sett at det jevner seg mer ut.

Les også: Stor test av spill for barn

Les også: Slik blir baconet sprøtt

Finnskogen 20090809; Klikk.no. Finnskogtoppen Helsesenter. Spa. matarkiv=

Finnskogen 20090809; Klikk.no. Finnskogtoppen Helsesenter. Spa. matarkiv © Petter Berg/HM Foto

Maten er hvit

Opprinnelig ble maten på Finnskogtoppen laget etter et såkalt laktovegetarisk prinsipp. Det innebærer at det var vegetarmat, men med innslag av meieriprodukter som fløte, smør og ost. Nå har de gått over til å inkludere fisk og hvitt kjøtt (kylling og kalkun).

Skal man dømme etter gjestenes omtale er maten meget bra. Rundt spisebordet kan man høre at mange får inspirasjon til å lage denne type mat hjemme. Vi har samlet sammen noen oppskrifter fra Finnskogen. Noen finner du nedenfor, andre finner du vil de linkene her:

Maispletter

Supersunn fruktkake

Grønn fastedrikk

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Finnskogtoppens brød

Ingredienser:

50 g gjær

7 dl vann

1 ts salt

0,5 kg hvetemel

2 dl hvete kli

0,5 kg rug eller grov sammalt hvete

2 ss solsikkekjerner

2 ss lønnesirup

1 ss linfrø

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Peter Berg

Fylt paprika

Fyll paprikaen med masse godt!

Til 2 porsjoner:

100 g ris

100 g linser

0,5 stk løk

1 stk hvitløk

2 stk tomat

1 ts urte salt

1 ss sitronsaft

2 ss frisk basilikum, hakket

1 dl rosiner

2 stk paprika

Høyde (px): Bredde (px):

Grønn fastedrikk

Dette er en drink for deg som er på slankeren!

Ingredienser:

2 stk grønn paprika

0,5 stk agurk

Høyde (px): Bredde (px):

Søtpotetpletter med mynte og fetaost

Dette er sunn mat som servers på Finnskogtoppen. Søtpotetkakene serveres med mynte og fetaost. Mmm...

Ingredienser:

600 g søtpotet

1 stk egg

50 g hvetemel

70 g smør

100 g fetaost

3 stk mynte, frisk

salt og pepper

1 ss olje

4 ss rømme

persilletil pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!