Oppskrift på wok

Knall med wok

LITT SØTT: Mango gir spennende smak i denne svinewoken. Hermetiserte ferskener kan også fint brukes.
LITT SØTT: Mango gir spennende smak i denne svinewoken. Hermetiserte ferskener kan også fint brukes. Foto: Foto: Inkognito/frukt.no
Sist oppdatert
MED SVINEFILET: wokstekt svinekjøtt med chili og basilikum.
MED SVINEFILET: wokstekt svinekjøtt med chili og basilikum. Foto: Foto: Alf Börjesson/matprat.no

En wok er et godt utgangspunkt for å forene mange sunne råvarer. Og dersom du setter hele gjengen i gang med å kutte kjøtt og grønnsaker, går det også veldig kjapt. Selve tilberedningen går unna som en røyk, for prinsippet med woking er jo hurtig steking på høy varme slik at grønnsakene bevarer sprøheten.

Stek gjerne hovedingrediensen først, og legg den til side for å blande den inn igjen helt mot slutten. Dette er i hvert fall en stor fordel med fisk, som har lett for å gå i oppløsning i motsatt tilfelle. Grønnsakene tilsettes til forskjellige tider, avhengig av hvor lang steketid de har. Sukkererter, kinakål og bønnespirer skal eksempelvis bare ha en svært hurtig runde i woken.

Hemmeligheten bak en riktig god wok ligger i sausen. Det finnes svært mange ferdigsauser som går fint an å bruke, men det er ikke så mye som skal til for å få sin egen saus med ekte asiatisk smak. Det meste er gjort med kvartetten hvitløk, frisk ingefær, chili og soyasaus. Dersom du ønsker en litt fyldigere saus, kan du blande inn en jevning med vann og rismel eller maisenna.

Ingredienser som er fine å ha i skapet:

  • Østerssaus
  • Soyasaus
  • Nøytral stekeolje som f.eks solsikkeolje
  • Sesamolje (NB! Er ikke stekeolje, skal tilsettes som krydder mot slutten)
  • Thailandsk fiskesaus
  • Thailandsk grønn og rød karripasta
  • Riseddik
  • Chilipastaen sambal oelek
  • Kokosmelk
  • Kyllingbuljong
  • Jasminris
  • Egg-, hvete og glassnudler

Chili- og kyllingnudler med paprika og cashewnøtter

Woket sitrongresskylling fra Vietnam

Skalldyrwok med ingefær og soyasaus

Wokstekt svinekjøtt med chili og basilikum

Svinewok med mango

Laks med lime og koriander i wok

LYS OG LETT: Skalldyrwok med ingefær og soya
LYS OG LETT: Skalldyrwok med ingefær og soya Foto: Foto: Inkognito/frukt.no

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også