OL i kokkekunst:

Norge vant kokke-OL

For første gang i historien.

Det norske kokkelandslaget har halt i land en historisk seier med norske råvarer og pågangsmot.
Det norske kokkelandslaget har halt i land en historisk seier med norske råvarer og pågangsmot. Foto: Foto: Tom Hage
Sist oppdatert

- Norge har jobbet for å nå OL-gullet i 30 år. Nå er vi endelig i mål, sier en sliten, men uendelig lykkelig manager Sven Erik Renaa, til klikk.no.

Historisk seier

Denne uken har det norske kokkelandslaget deltatt i OL i kokkekunst i Erfurt i Tyskland. Laget har vunnet 75 prosent av konkurransene og ble derfor i dag utropt til OL-vinnere.

Det er første gang i historien at Norge haler i land en slik tittel.

Danmark og Sverige pustet Norge i nakken, og Sverige har vært OL-vinnere to ganger på rad. Nå kunne endelig Norge juble over gullet etter konkurranse mot 32 andre nasjoner.

Har knekt koder

- Vi har vunnet fordi det er en bra gjeng som gir hverandre mye støtte. Vi har også knekt noen koder som vi ikke hadde knekt for fire år siden, sier Renaa, som ikke legger skjul på at det norske laget har lært mye av svenskenes profesjonalitet.

- Deres profesjonalitet og masse norsk pågangsmot førte oss mot gullet i år. Vi fikk mye skryt for at maten vår er nyskapende og unik, sier Renaa.

Kokkelandslaget satser først og fremst på norske råvarer. Til og med dekorasjonene er norske, og inngår i den norske helheten kokkelandslaget vil presentere.

Fjordørret og lam

Under varmmat-konkurransen serverte det norske laget lettrøkt og bakt norsk fjordørret til forrett, norsk lam med steinsopp og pepperrot til hovedrett. Desserten var en høstlig kreasjon med blant annet karamellmousse og solbærkompott.

Varmmat-konkurransen foregikk onsdag, og kokkene serverte menyen til 110 gjester.

JUBEL: Kokkelandslaget feirer gullet i kokke-OL.
JUBEL: Kokkelandslaget feirer gullet i kokke-OL. Foto: Foto: http://www.kokkelandslaget.nkl.no/

Sven Erik Renaa sier at et OL-gull betyr veldig mye for Norge.

- Dette gir økt rekruttering og oppmerksomhet rundt kokkeyrket, men dette gir også Norge prestisje. Dette betyr anerkjennelse for vår mat foran en enorm samling av andre kokker, sier Renaa på telefon, mens hele laget er på vei til Hamburg for å feire.

Feirer gullet i Hamburg

- Vi er egentlig litt tomme nå etter en og en halv time med jubel. Men vi skal klare å hente ut litt ekstra energi for å feire gullet, sier en glad Sven Erik Renaa.

Ragnhild Espeland er daglig leder i Norges Kokkemesteres Landsforening, og er mektig stolt over gullet.

- I 2006 ble det norske laget verdensmestere, nå er vi også olympiske mestere, det er det største et kokkelandslag kan få oppleve, sier Espeland til klikk.no.

Hard jobbing

- Bak en slik tittel er det mye trening og mye hard jobbing for at alle skal være jevnt gode på laget. Det norske kokkelandslaget leverte suverent. Maten smakte godt og de hadde også en flott presentasjon.

- Jeg tror ikke seieren har gått helt opp for alle ennå, sier Espeland.

Dette er det norske kokkelandslaget:

Sven Erik Renaa, team manager, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Gunnar Hvarnes, kaptein, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Kjartan Skjelde, kokk, Tango Bar & Kjøkken, Stavanger

Andreas Myhrvold, kokk, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Espen Vesterdal Larsen, konditor, Kulinarisk Akademi, Oslo

Sverre Sætre, konditor, Sverres Konditori AS, Oslo

Ronny Kolvik, Palace Grill, Oslo

Even Ramsvik, kokk, Restaurant Oscarsgate, Oslo

Kari Innerå, kokk, Kulinarisk Akademi, Oslo

Elise Bratteng Rønning, commis, Britannia Hotell, Trondheim

Gjermund Kværna Bjelland, commis, Sverres Konditori AS, Oslo

Steffen Engelhard, rådgiver, StatoilHydro, Stavanger

Tom Victor Gausdal, rådgiver, Flavours, Oslo

Følg kokkelandslaget på nett: www.kokkelandslaget.nkl.no

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også