I lang tid har de ligget under jorden og godgjort seg. Nå ligger de i butikkhyllene og venter på at vi skal gjøre dem til deilige måltider. Vi har laget åtte flotte retter som du kan kose deg med.

=

© Foto: Astrid Hals, Kim Holthe og Alf Børjesson/Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Gulrotstuing med røkte pølser

(4 porsj.)

¾ kg gulrot

3 dl vann

½ ts salt

Saus:

4 dl melk

2½ ss hvetemel

salt

¼ ts malt hvit pepper

1 ss smør

1 ss klippet kruspersille (til å strø over)

Tilbehør:

4 røkte pølser

litt smør eller olje

8 poteter

tyttebærsyltetøy

Rens og del gulrøttene i skiver eller biter. Kok biter av gulrøtter så vidt møre i lettsaltet vann.

Pisk ut melet i melken og kok opp under omrøring til en saus. Smak sausen til med salt, pepper (eller muskat om ønskelig) og smør. Rør inn gulrotbitene.

Del pølsene i litt store biter og stek dem lett i pannen med litt smør eller olje.

Strø litt persille over gulrotstuingen og server stekte pølser, kokte poteter og tyttebærsyltetøy ved siden av.

=

© Foto: Astrid Hals, Kim Holthe og Alf Børjesson/Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Gulrotsuppe med ingefær

(4 porsj.)

8 gulrøtter

1 løk

2 fedd hvitløk

1 ss rapsolje

2 ss fersk ingefær

3 terninger grønnsakbuljong

12 dl vann

2 dl crème fraîche

salt

3 dråper tabasko

16 krepsehaler

4 stilker frisk dill

Skrell gulrøtter, løk og hvitløk og skjær i mindre biter. Surr grønnsakene i olje i noen få minutter. Tilsett ingefær og la det steke forsiktig en liten stund.

Tilsett buljong og vann og la suppen koke under lokk til gulrøttene er myke. Tilsett crème fraîche og smak suppen til med salt, noen dråper tabasko, krepsehaler og frisk dill.

Server gjerne godt brød ved siden av.

gulrotbrød=

gulrotbrød © frukt no

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Saftig gulrotbrød

(2 brød eller ca. 30 rundstykker)

50 g gjær

5 dl melk

1 ts salt

1 ss honning

2 ss olje

1 dl linfrø

1 dl hvitost

2 gulrøtter

800 g hvetemel

Smuldre gjær i en bakebolle. Varm melken til 37 grader. Rør gjæren ut i litt av melken. Tilsett salt, honning og olje.

Rør inn linfrø, revet ost og grovrevne gulrøtter. Elt inn mel til en passe fast deig som knapt slipper bollen. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.

Ta deigen opp på bakebordet og form til rundstykker som settes sammen i en langpanne med litt avstand imellom. Eller form til 2 brød. Etterhev i ca. 30 minutter. Pensle rundstykkene med sammenpisket egg og strø eventuelt over sesamfrø.

Stek rundstykker midt i ovnen ved 225 grader i ca. 10 minutter og brød på nederste rille ved 200 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Gulrotrundstykker og -brød egner seg godt til frysing.

yÕx=

yÕx © Foto: Astrid Hals, Kim Holthe og Alf Børjesson/Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Grønnsakkarbonader med rotmos

(4 porsj.)

2 poteter

2 gulrøtter

1 kålrot

1 rødbete, fersk (evt 4-5 skiver syltet)

1 rødløk

4 soltørkede tomater

6-8 skiver sylteagurk

1 dl hvitost

2 egg

1 ss potetmel

frisk kruspersille, ca. 2 ss

frisk timian, ca. 1 ss

salt og pepper

Rotmos:

3 søtpoteter

½ kg mandelpoteter

1 l vann

2 dl matfløte

salt og pepper

ca. ½ ts revet muskatnøtt

Kok potetene møre. Riv gulrøtter, kålrot og rødbete på rivjern. Finhakk rødløk, soltørkede tomater og sylteagurk og bland alt godt sammen.

Tilsett revet hvitost, egg, potetmel, finhakket kruspersille og finhakket timian. Smak til med salt og pepper.

Lag karbonader av deigen og stek dem i en middels varm panne til de blir brune og gjennomstekte.

Skrell og del søtpotetene i biter og kok dem møre i lettsaltet vann sammen med skrellede mandelpoteter. Hell av kokevannet og mos potetene. Smak til med krydder og fløte. Server rotmosen til karbonadene.

ROTFRUKTER: Ungarsk kålgryte. © Foto: Astrid Hals, Kim Holthe og Alf Børjesson/Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Ungarsk kålgryte

(4 porsj.)

600 g hodekål

2 røde paprika

1 rød chili

1 løk

4 ss smør

litt kajennepepper

2 ss paprikapulver

salt og pepper

2½ dl eplejuice

4 ss matfløte (rømme eller crème fraîche kan også brukes)

Tilbehør:

pasta

4 røkte kjøttpølser

Rens og finstrimle kålen, du kan godt bruke food processor. Rens paprika og chili for stilk og frø. Skjær paprika i biter, chili i tynne skiver. Hakk løken.

Smelt smøret i en stor tykkbunnet kjele. Tilsett løk og chili og la surre til løken er myk. Bland inn kajennepepper, paprikapulver, litt salt og pepper, kål, paprika og eplejuice. La surre under lokk over svak varme i 30-45 minutter.

Tilsett fløte, rømme eller crème fraîche mot slutten av koketiden.

grønnsakssnacks gulrot agurk blomkål=

ROTFRUKTER: Grønnsakssnacks gulrot agurk blomkål. © Foto: Astrid Hals, Kim Holthe og Alf Børjesson/Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Grønnsaker som snacks med dipp

(4 porsj.)

1 gulrot

½ kålrot

½ slangeagurk

½ stilkselleri

½ blomkål

1 paprika

Dippsaus:

3 dl lettrømme

3 ss frisk kruspersille, hakket

3 ss frisk dill, hakket

Dippen blandes sammen, og grønnsakene dyppes i dippen.

=

ROTFRUKTER: Gulrotlapskaus © Foto: Astrid Hals, Kim Holthe og Alf Børjesson/Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Gulrotlapskaus

(4 porsj.)

1 kg gulrøtter

1 løk

3 ss smør

3 ss hvetemel

8 dl vann

1 terning grønnsakbuljong

1 ts soyasaus

3 laurbærblad

10 hele pepperkorn

salt

1 dl grovhakket kruspersille

½ dl tørket gressløk, hakket

Tilbehør:

8 poteter

rødbeter

Skrell gulrøttene og skjær dem i store biter. Skrell og del løken i skiver. Stek gulrøtter og løk i noen få minutter.

Strø på hvetemel og spe med vann, litt om gangen. Tilsett buljong, soya, laurbærblad og pepperkorn.

Kok ved svak varme under lokk til gulrøttene blir myke, ca. 25 minutter.

Smak til med salt og bland i urtene.

=

ROTFRUKTER: Grønnsakspai © Foto: Astrid Hals, Kim Holthe og Alf Børjesson/Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Pai med glaserte grønnsaker

(4 porsj.)

Bunn:

150 g smør

2 dl siktet hvetemel

1 dl grovbakstmel

2 ss vann

Fyll:

1 rødløk

½ sellerirot

1 rød paprika

400 g brokkoli

4 poteter

2 ss olje

2½ dl melk

4 egg

1 ts salt

½ ts pepper

150 g revet hvitost

Bland sammen smør, siktet hvetemel, grovbakstmel og vann og elt deigen godt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 15 minutter før den kjevles og legges i paiformen. Stek paiskallet ved 180 grader i ca. 10 minutter.

Del rødløk, selleri og paprika i biter. Fres det i olje og ha i det forstekte paiskallet, sammen med små buketter av brokkoli og potetbiter.

Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over revet ost.

Stek paien i ovnen på 180 grader i ca. 40 minutter til paien har fått en gylden farge.

Server paien lunken med en god salat ved siden av.

Tips!

Her kan du variere innholdet med spinat, purre og sjampinjong (som da freses raskt i en varm stekepanne), blader av kinakål, grønnkål eller savoykål (forvelles i et par minutter). Rester av kalkun eller skinke er også ypperlig å bruke i en pai.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!