Pollo borracho

POLLO BORRACHO: "Beruset kylling" er navnet latinamerikanerne har gitt denne kyllingretten med saus av sterke dråper. © Foto: Margaret de Lange/kylling.no

For å feie all tvil av banen: Dette er ingen oppfordring til uvettig omgang med alkohol i hønsegården. Vi snakker selvsagt om kylling på kjøkkenet. Den kan kose seg med diverse edle dråper, uten noen slags fare for oppstandelse og fykende fjær. Den eneste "risikoen" er at smaken på kyllingen din blir løftet flere hakk.

Latin-amerikansk fjærfyllik

Pollo borracho - "full kylling" - er en slik kyllingrett. Den har sitt opphav i Latin-Amerika.

Oppskriftene varierer fra land til land: Mexico har sin variant med tequila, Karibia med rom.

Hvert land heller i sine nasjonale drikker med andre ord, og da gjerne supplert med en liten skvett av brandy, sherry og andre alkoholholdige drikker.

Kjøkkenet i de ulike landene setter også sitt øvrige preg på kyllingretten. Eksempelvis inneholder den karibiske retten pollo borracho kokosmelk og chili.

Gammel fransk hane

Frankrike har en vinstenket rett som bør være kjent for de fleste; coq au vin - "hane i vin". Som navnet tilsier, er det hane som blir brukt. Franskmennene foretrekker en hane som er godt oppi årene, fordi kjøttvevet på eldre haner gir en fyldigere kraft på gryteretten. Hanen skal putre i gryten med sjalottløk, sjampinjong, flesk og masse vin. Opptil en hel flaske. Rødvin er det vanligste, men det finnes også coq au vin med hvitvin og champagne.

Klar for å bli beruset av god kylling? Vær så god - her har du oppskriftene.

Pollo borracho fra Karibia

Pollo borracho fra Mexico

Coq au vin med rødvin

Coq au vin med hvitvin

PS: Det er ikke bare kyllingen som fortjener litt i "nebbet". Ha gjerne det samme i glasset som i gryten. Til opplysning blir du ikke beruset av maten - alkoholen fordamper under varmebehandlingen.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!