FINGERMAT: Tapasboller med tomatsaus. © Foto: Studio Dreyer-Hensley/maprat

PÅ PINNE. Cornflakespanerte kyllingboller med gåselever. © Foto: Alf Børjesson/kylling.no

De fleste liker kjøttboller. Med noen små grep blir bollene så gode og så populære at du angrer på at du ikke lagde dobbel porsjon.

Riktig kjøttdeig

Ved å bytte ut karbonade- eller kjøttdeig med lammekjøttdeig, får du det beste utgangspunkt for kjøttboller à la Hellas og Midt-Østen. Du kan også blande storfe og lam f.eks. til spanske tapasboller. De nye kjøttdeigvariantene av kylling og svin er fine til asiatisk-inspirerte kjøttboller.

Smakene

I deigen arbeider du saltet godt inn, før du tilsetter de andre ingrediensene. Egg er et godt alternativ til potetmel for å binde deigen sammen. Bløtlagt brød, kavringsstrø, også ris, gir en luftig konsistens. Spe på med vann, evt også litt kefir eller yoghurt naturell for en syrlig smak. Så er det bare å tilsette krydder og andre ingredienser som du lyster.

Forslag til tilsetninger: Finhakket chorizo, bacon, fetaost, spekeskinke, kokt ris, ost, hvitløk, løk, chili, finrevet sitronskall, urter (f.eks. oregano, timian, mynte, persille, løpstikke, koriander), krydder og krydderblandinger som f.eks. tacopulver, garam masala og miks til køfte og cevapcici - kjøttkaker fra henholdsvis Tyrkia og Bosnia.

Saus det til

Kjøttbollene former du enten bare for hånd eller ved hjelp av en teskje som du dypper i kaldt vann slik at bollene slipper bedre.

Bollene kan kokes i buljongvann, grilles, stekes i stekepanne eller i stekeovn.

En god saus som står i stil til kjøttbollenes "nasjonalitet" hører med. En aioli eller svalende yoghurtsaus kan være godt til sterke kjøttboller. Kjøttboller med mild smak, kan få følge med en sterk tomatsalsa.

Kjøttboller med pasta

Tapasboller

Sakavci - kjøttboller med ris

Lammeboller på pinne med tzatziki

Cornflakespanerte kyllingboller med gåselever

Lammekjøttboller med stilton

Asiatiske kjøttboller med peanøttsaus og ris

Kebab

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!