Blåskjellene er dampet i hvitvin og i den franske lammegryta finner du rødvin og timian. Den saftige sjokoladekaka servers med søt, deilig kirsebærsaus. God appetitt!

=

HELGEMENYEN: Blåskjell. © Foto: EFF/Johan Wildhagen

FORRETT

Hvitvinsdampede blåskjell

2 porsjoner

1 kg blåskjell

2 dl tørr hvitvin

3 hvitløksbåter, finhakket

Rens blåskjellene (fjern "skjegget" og kast åpnede skjell). Ha dem i en kjele.

Tilsett hvitvin og finhakket hvitløk. Sett på varmen. Når blåskjellene åpne er de ferdig til servering. Rist gjerne underveis.

=

Deilige gryteretter redder helgen. © Foto Opplysningskontoret for kjøtt/Studio Dreyer-Hensley

HOVEDRETT

Fransk lammegryte

ca 4 personer

1 ½ kg lammekjøtt med ben

3 ss olje eller margarin til steking

10 stk. sjalottløk

2 båt hvitløk , finhakket

ca. 2 dl rødvin

1 boks hermetiske tomater

1 boks hermetiske tomatbønner

2 stk. gulrot

1 ts salt

½ ts pepper

1 ts tørket timian

½ l vann

1 stk. laurbærblad

evt. 1 ts sukker

1. Stek kjøttet, sjalottløk (hele) og finhakket hvitløk til kjøttet har fått farge i en gryte, og ha i rødvinen.

2. Tilsett tomater og gulrøtter. Krydre med salt, pepper, laurbær og timian. Ha i vann og la det småkoke i ca. 1 1/2 time.

3. Tilsett tomatbønner. La alt bli gjennomvarmt.

Server med ferskt brød og/eller ovnsstekte potetbåter.

=

HELGEMENYEN: Bløt sjokoladekake med kirsebærsaus. © Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt /Alf Børjesson

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

DESSERT

Bløt sjokoladekake med kirsebærsaus

Sjokoladekake:

250 g kokesjokolade

250 g smør

4 stk. egg

200 g melis

125 g hvetemel

½ dl sterk kaffe

Kirsebærsaus:

1 boks hermetisk kirsebær (stenfrie)

ca. 3 ss kirsebærlikør

3 dl crème fraîche

ca. 3 ss melis

frøene fra ½ stk. vaniljestang

evt. friske mynteblader

Brekk sjokoladen i små biter og ha dem i en kjele med smør. Smelt sjokolade og smør ved svak varme. Ikke rør det sammen før sjokoladen er helt myk.

Visp egg og melis sammen og hell i sjokolade-/smørblandingen under omrøring. Vend til slutt inn melet.

Hell røren i en springform, ca. 24 cm i diameter, dekket med bakepapir i bunnen. Stek ved 200 °C i 20-25 minutter til den har hevet seg langs kanten, men fortsatt er bløt i midten. Avkjøl kaken i formen. Kaken skal ha bløt, kremaktig kjerne.

Hold av noen kirsebær til pynt. Ha resten av kirsebærene med lake i en kjele. Mos bærene med en gaffel og kok opp. Sil sausen og kok den litt inn. Smak til med likør.

Del kaken i 12 like store stykker og anrett på desserttallerkener.

Splitt 1/2 vaniljestang og skrap ut frøene. Ha frøene i en bolle med crème fraîche og melis. Pisk til stiv krem. Lag små "egg" med ei vætet skje og legg "eggene" på toppen av hvert kakestykke.

Legg på litt kirsebærsaus på hver tallerken og noen hele kirsebær. Pynt gjerne med strimlet appelsinskall som er lettkokt i sukkerlake og friske mynteblader.

Oppskriften er levert av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!