Gudskjelovkvelden:

Helgemeny!

Nå er endelig gudskjelov-kvelden her og vi gir deg helgens 3-retters.

HELG: Desserten er lune epler med smuldrelokk. Foto:  Opplysningskontoret for meieriprodukter/Astrid Hals.jpg
HELG: Desserten er lune epler med smuldrelokk. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Astrid Hals.jpg
Sist oppdatert

Først ut er en herlig fiskerett av laks som serveres med en fyldig, varm soppkrem. Du lager den med en blanding av den soppen du liker best.

Hovedretten er en av høstens store opplevelser, nemlig lammeskanker. Så lenge de kokes eller bakes lenge nok er jobben gjort, for da får du herlig, saftig mørt kjøtt. Til dessert er en av Sveriges mest populære desserter, nemlig bakte epler med smuldrelokk. Kanskje med litt pisket krem? God helg!

FORRETT

Marinert laks med varm soppkrem

Porsjoner 4

100-150 g Laksefilet uten skinn og ben

1 ss olivenolje

1/2 saft av sitron

Salt og pepper

Soppkrem:

500g blandet sopp

olje til steking

3dl kremfløte

Salt og pepper

1 ss hakkede krydderurter

Noen dråper sitronsaft

Til servering: Rucolasalat Cherrytomater

Legg laksefileten i fryseren så den blir riktig kald. Da er det lett å skjære løvtynne skiver med skarp kniv. Fordel lakseskivene på fire tallerkener. Pensle laksen med olje. Dryss en anelse salt over. Like før servering dryppes sitronsaft over laksen. Den må ikke ligge lenge med sitron, da forandrer den både farge og konsistens.

Rens og skjær soppen i små terninger. Stek dem i olje til de er gylne og tørre. Kok inn fløten til den tykner og bland soppterningene i. smak til med salt, pepper og noen dråper sitron.

Fordel den varme soppkremen over den kalde, rå fisken. Garner med rucolasalat og halve cherrytomater.

HOVEDRETT

Spenstige lammeskanker

4 personer

HELG: Spenstige lammeskanker Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt/Alf Börjesson
HELG: Spenstige lammeskanker Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt/Alf Börjesson

4 stk. lammeskank

1 ts salt

½ ts pepper

1 ts korianderfrø

2 ts frisk, finhakket rød chili

1 ss frisk rosmarin

1 ts frisk merian eller oregano

1 ss hvetemel

1 ss olivenolje

1 båt finhakket hvitløk

1 stk. gulrot i strimler

Ca. 100 g knollselleri (sellerirot)

2 stk. finhakkede løk

2 ss balsamicoeddik

1 ¾ dl hvitvin

1 boks hermetiske tomater

2 ss frisk, grovhakket frisk basilikum , merian eller bladpersille

2 ts sukker

1. Gni inn kjøttet med salt og pepper. Knus korianderfrøene sammen med finhakket chili og bland med rosmarin, merian og hvetemel.

2. Rull kjøttet i krydderblandingen.

3. Brun kjøttet jevnt i en jerngryte med olje og ta det opp av gryta. Fres gulrot, selleri, løk og hvitløk forsiktig ca. 5 minutter. Tilsett en klype salt og balsamicoeddik. La det koke inn til sirup, 3-4 minutter.

4. Hell i hvitvin og hermetiske tomater, og la det koke 3-4 minutter. Rist på kjelen og legg lammeskankene tilbake i gryta. Gi alt et oppkok. Legg på lokk og sett hele gryta i ovnen som er forvarmet til 180 °C i 1 1/2 time.

5. Ta lokket av gryta, vend på innholdet og la det stå i ovnen i en halvtime til. Ta vekk evt. fett og smak til med salt og pepper. Til slutt rører du inn grovhakket basilikum, merian eller bladpersille, og smaker til med sukker.

Server retten med kokte poteter, godt brød, ris eller potetpuré.

DESSERT

Lune epler med smuldrelokk

5 stk. eple

HELG: Desserten er lune epler med smuldrelokk. Foto:  Opplysningskontoret for meieriprodukter/Astrid Hals.jpg
HELG: Desserten er lune epler med smuldrelokk. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Astrid Hals.jpg

2 ss sukker

2 ts malt kanel

1 ts malt ingefær

100 g sjokolade (kan utelates)

100 g revet marsipan (kan utelates)

Smuldrelokk:

2 dl hvetemel

2 ss sukker

100 g smør

Skrell eplene og fjern kjernehuset og kutt de i terninger. Fordel dem i en ildfast form på ca 25 x 17 cm. Dryss over sukker, kanel, ingefær, hakket sjokolade og marsipan.

Smuldre sammen mel, sukker og smør til det er en grynet masse. Dryss smulene over eplene og stek dem ved 200 ºC til lokket er gyllent og eplene er møre (25 - 30 min).

Serveres lun med pisket krem, vaniljekesam eller vaniljeis.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også