Her er det mer enn nok å kose seg med. Først ut er en fyldig og god soppsuppe som er enda bedre om du hiver i noen sopp du har plukket selv. Hovedretten er helstekt kylling med rotgrønnsaker. Lite jobb og mye mat! Vi runder av med en sjokoladefondant - du vet den du pleier å få på restaurant, men som du kan lage selv.

Her du hele menyen!

=

HELGEMENYEN: Forretten er kremet soppsuppe med brokkoli. Foto: Opplysningskontor Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker /Bengt Wilson

FORRETT: Sopp- og brokkolisuppe

"Sprit opp" posesupppen med friske grønnsaker. Raskt og enkelt, men både bedre og mer spennende enn før!

1 pose skogsoppsuppe

1 pose brokkolisuppe

1 pk. brokkoli i buketter

1 stk. blomkål i buketter

1 stk. gul paprika i strimler

5 stk. gulrot i skiver

5 stk. kokt potet i terninger

2 ss hakket kruspersille

Lag suppene som beskrevet på posen, men i samme kjele. Ha i grønnsakene og la de koke med i 5-6 minutter. Ha i potetene og la de koke med de siste minuttene.

Serveres med et dryss av kruspersille.

=

HOVEDRETT: Helstekt kylling på rotgrønnsaker er hovedretten i denne høstlige helgemenyen. Foto: Opplysningskontor Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt/ Astrid Hals

HOVEDRETT: Helstekt kylling på rotgrønnsaker

Til 4-5 personer

Kylling med rotgrønnsaker

1 stk. kylling (ca. 1500 g)

ca. 2 ss smeltet smør til pensling

salt og kvernet pepper

2 ss frisk rosmarin

Seng av rotgrønnsaker:

3 stk. søtpotet

2 stk. rødløk

1 stk. persillerot eller et stykke sellerirot

100 g kålrot

5 båt hvitløk

6 stilk frisk rosmarin

ca. 3 ss balsamicoeddik

ca. 3 ss olje

1 bunt frisk grønn asparges

1 stk. brokkoli

Sjysaus:

1 pose sjysaus

kraft fra kyllingen + vann

Potetmos:

10 stk. potet

ca. 2 dl melk eller fløtemelk

2 ss smør

2 ss hakkede friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)

2 ss finhakket rød chili

salt og kvernet pepper

Del rotgrønnsakene i litt grove biter eller båter og legg dem i en ildfast form. Legg hvitløk med skallet på i formen sammen med rosmarin. Dynk balsamicoeddik og olje over grønnsakene. Legg noen kvister grovhakket rosmarin under skinnet på kyllingen. Pensle den med smeltet smør og ha på salt og pepper. Stek kylling og grønnsaker i ovnen ved 180 °C i ca. 1 1/2 time til grønnsakene er møre og kyllingen er gyllenbrun og gjennomstekt.

Spe sausposen med vann og kraften som er dannet under stekingen av kyllingen.

Skrell potetene, kok dem møre og mos med en potetmoser. Rør inn melk og smør og kok opp. Smak til med urter, chili, salt og pepper.

Legg lettkokt asparges og buketter med brokkoli i formen ved servering.

=

DESSERT: Deilig sjokoladefondant er den søte avslutningen Foto: Opplysningskontor Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt/Astrid Hals

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

DESSERT: Sjokoladefondant

Ca. 16 stk

200 g usaltet smør

200 g Valrhona manjari sjokolade evt. vanlig kokesjokolade

300 g sukker

100 g mel

6 egg

Smelt sjokolade og smør forsiktig i en kasserolle. Bland mel, sukker og egg i en bolle og rør sammen. Tilsett smeltet sjokolade og smør og bland godt. Fyll røren i smurte små former. Stekes i ovn ved 180 grader i ca 10-15 minutter (avhengig av størrelsen på formene). Kaken skal være flytende i midten.

Serveres varm med vaniljesaus eller is

Vaniljesaus:

5 dl melk

5 dl fløte

150 g sukker

8 eggeplommer

2 vaniljestang

Bland alt i en kasserolle og varm opp under omrøring til det tykner. Sil og avkjøl.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!