ORANSJE x 2: Appelsin- og gulrotsuppe. © Foto: Astrid Hals/frukt.no

=

MANGFOLD: Det finnes mange gulrøtter mellom himmel og jord. © Foto: wikipedia.org

Nederlandsk "nasjonalistgrønnsak"

Visste du at gulroten ikke alltid har vært oransje? Og heller ikke så kjøttfull og søt som den er i dag?

Vi skrur tiden tilbake til utgangspunktet, til urgulroten. Den var så absolutt fargerik med varianter i lilla, hvitt, rødt og sort, men ellers fryktelig tynn, tørr og bitter. Virkelig så skral at kanskje ikke engang et esel ville rikket seg av flekken med en slik gulrot hengende fremfor mulen - en skikk som er opprinnelsen til uttrykket om gulrot som lokkemiddel for å få arbeidet gjort.

Nederlenderne tok problemet ved roten på 1500-tallet. Forskere og dyrkere fikk frø fra en gul mutantgulrot fra Nord-Afrika til landet, og krysset den med rød gulrot. Arbeidet skjedde i stor nasjonalpatriotisk ånd, for resultatet ble en søt oransje gulrot til ære for, og i fargen til, den kongelige familie; Huset av Oranien.

Mest antioksidanter i kokt

De fleste av oss har fått innprentet av rå grønnsaker er sunnere enn kokte. Faktum er at kokte og deretter mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter enn rå! Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene.

På den andre side gir kokingen høyere nivå av kortkjedete karbohydrater, også kjent som høy GI (Glykemisk indeks). Dette er uheldig for de som må passe blodsukkeret.

Gulrot inneholder en del kalium, jern og mye fiber, og for ikke å glemme; betakaroten! Dette stoffet som gir den knall oransje fargen omdanner seg til A-vitamin i kroppen vår.

Du har kanskje allerede prøvd deg på hjemmelaget gulrotkake og brød med revet gulrot - supersaftige saker begge deler. I tillegg kan du lage gulrotsaus, gulrotpuré, moste supper og salater der gulroten spiller hovedrollen. Når det gjelder salater, er det langt flere muligheter enn revet gulrot i råkostsalat til fisk. Gulrotsalat med mynte er populært i Nord-Afrika. Det er deilig tilbehør til grillet kjøtt og kjøttkaker, som gjerne kan være godt krydret à la kebab.

Det er faktisk også mulig å bruke gulrot i marmelade. Sammen med appelsin - en god smakskompanjong, blir dette en oransje smaksbombe på brødskiven.

Noen av flere smaker som matcher gulrotens er ingefær, chili, og spisskummen - karvens nære slektning. Det er bare å trikse og mikse, gjerne med spretne små vårgulrøtter som beholdes hele i salat og som tilbehør. Gulrot setter også ekstra, søtlig smak på potetmos og retter med andre rotfrukter.

=

FRISTENDE PÅLEGG: Gulrotmarmelade © Foto: Frukt.no/Alf Børjesson

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!