Hver fredag setter vi sammen en deilig 3-retters meny du kan kose deg med i helgen. Denne ukens forrett er noen deilige krabbeklør som er krydret med chili. Hovedretten er den gode, gamle klassikeren biff med bearnès. Rund av måltidet med en en rett som har like vanskelig navn som den er enkel å lage: vaniljebavarois.

OBS! BRUKES KUN PÅ APPETITTS PRODUKTHJEMMESIDER OG KLIKK/MAT Bilder av krepseretter=

STERKE KLØR: Krabbeklør med chili. Foto: Christian Brun

Chiliklør

4 personer

1 kg kokte krabbeklør

6 smaksrike og modne tomater

6 fedd finhakket hvitløk

3-4 røde finhakkede chili

2 ss sort knust, fersk pepper

2 ss grønn, knust, fersk pepper

en stilk knust sitrongress

2-3 cm renset, fersk og finhakket gurkemeie eller 1 ts tørket

Salt og pepper

Sitronsaft etter smak

1/4 dl nøytral olje

Knus krabbeskallet så det sprekker opp. Varm opp oljen i en stor kjele eller wok. Ha i hvitløk, chili, pepper, sitrongress og gurkemeie. Dette freses, ikke brunes. Tilsett krabbeklør, skru opp temperaturen og bland godt i gryta før du tilsetter tomater. Varm det hele opp og la krabben bli gjennomvarm, ikke tørr. Smak til med salt, pepper og sitron.

Filet mignon with bearnaise sauce, green beens, red bell pepper, sesame seeds and rosemary.=

HOVEDRETT: Biff med bearnés. © Istockphoto

Biff med bearnaise

4 personer

4 stk biff à 180-200 g

salt

grovmalt pepper

olje/smør til steking

Bernaise

2 ss hvitvinseddik

3 ss hakket, fersk estragon

1 stk finhakket sjalottløk

10 stkknust pepperkorn

4 stk eggeplomme

3 ss kaldt vann

250 g klarnet smør, lunkent

½ stk sitron, saften av

2 ss finhakket kjørvel eller persille

Oppskrift: Wenche Andersen, God Morgen Norge, TV 2

Legg biffene i værelsestemperatur til temperering ca 1 time før de skal stekes.

Lag bearnaise (se nedenfor) og stek poteter i ovn eller panne.

Krydre biffene og stek dem på litt over middels varme, til det begynner å piple opp kjøttsaft på oversiden. Snu og stek biffene til rosa kjøtttsaft pipler frem.

La biffene hvile 5-6 min før servering.

Server med råstekte poteter (stekt i olje i stekeovn), grønnsaker og bearnaise.

Bearnés

Bland sammen eddik, 2/3 av den finhakkede estragon, sjalottløk og knust pepper i en liten kasserolle, kok opp og la småkoke til det halve (det går raskt!). Avkjøl

Tilsett eggeplommer og kaldt vann i den avkjølte eddik og krydderblandingen. Sett kasseollen på platen på lav varme, pisk godt under gradvis oppvarming. Sausen skal "smelte" sammen og bli litt "oljeaktig". Det kan ta 6-8 min. temperaturen på sausen skal ikke bli mer enn 65 ºC.

Trekk kasserollen vekk fra platen og visp inn det klarede smøret, litt om gangen. Smak til med salt og pepper. Sil sausen og rør inn resten av estragon, finhakket kjørvel eller persille og sitronsaft.

Sausen må ikke koke. Holdes ev varm i vannbad.

Tips: Klaret smør: Smelt smør og, bruk kun det klare smøret, ikke bunnfallet.

=

DESSERT: Vaniljebavaois med rød saus. Foto: Istockphoto

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Vaniljebavarois

4 personer

Melk, vaniljestenger og sukker kokes opp. Hell den varme massen i de sammenpiskede eggeplommene. Løs opp gelatinplater i litt varmt vann og ha i melk og eggeblandingen. Pisk fløte og vend inn i massen. Fyll i former og frys. La stå i kjøleskp i 30 - 40 minutter før servering. Server med bringerbærsorbet og piskede bær.

2,5 dl melk

2 stk vaniljestang

130 g sukker

100 g sammenpiskede eggeplommer

4 pl gelatin

litt varmt vann

3,5 dl fløte

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!