Bringebærkrem

4 porsjoner

400 g friske bringebær (ev. frosne)

6 ss sukker

2 ss sitrus- eller bringebærlikør

1 1/2 dl kremfløte

30 g mandelflak

Mos bringebær sammen med sukker og likør, og press det gjennom en sikt. Sett blandingen kaldt.

Stivpisk kremfløten, og vend bringebærmosen forsiktig i til det er marmorert. Fordel kremen i fire porsjonsglass, og pynt med mandelflak som er ristet i tørr panne eller i ovn ved 200 grader i ca. 1 minutt til de er lysebrune.

KREM: Bringebærkrem er en nydelig avslutning på måltidet... © Foto: Lindberg press

Ostekake med bringebær

100 g Digestive-kjeks (eller Kornmo) (ca. 8-10 stk.)

50 g smør

2 egg

2 ss sukker

300 g kremost naturell

4 ss sukker

1 ts vaniljesukker

2 ts finrevet limeeller

sitronskall

2 dl crème fraîche

Pynt:

friske bringebær

ev. lime

Du trenger: Springform: 24-26 cm i diameter.

Knus kjeksene, og bland dem med smeltet smør. Press dem ut i bunnen av en springform og forstek bunnen i 3-5

minutter på midterste rille.

Skill eggene, og pisk eggehvitene med 2 ss sukker til marengs. Pisk kremosten sammen med eggeplommene, 4 ss sukker, vaniljesukker og finrevet sitrusskall. Vend marengsmassen i ostekremen og fordel den over kjeksbunnen.

Stek kaken i 20 minutter på nederste rille på 175 grader i ca 30 minutter. Ta kaken ut av ovnen. Rør opp crème fraîche, og fordel den forsiktig over. Stek kaken i 5 minutter til. Sett den til avkjøling. Pynt med bringebær og eventuelt tynne limeskiver.

Ostekake med bringebær

KAKE: Ostekake med bringebær. © Foto: Lindberg press

Kaker med bringebær og mynte

Nok til 4 sprø kaker (eller sukkerbrød/sitronkakeskiver)

Denne desserten kan lages med sprø porsjonskaker. Eller du kan velge sukkerbrød eller formkaker: Skjær skiver, og tørk dem i ovnen på 100 grader til de blir tørre. De kan også brukes myke, hvis du vil variere litt.

300 g bringebær

Myntekrem:

1 dl melk

2 ss hakket mynte

2 eggeplommer

3 ss sukker

2 ts maisenna

1 dl kremfløte

Pynt:

frisk mynte

Gi melk og hakket mynte et oppkok, og la det trekke under lokk i 5 minutter. Pisk eggeplommer med sukker og maisenna, og visp inn silt myntemelk. Ha det i en kjele. Pisk det over svak varme til det så vidt når kokepunktet. Hell det over i en bolle til avkjøling. Pisk den kalde myntekremen med et par skjeer pisket kremfløte. Resten av den piskede kremfløten vendes inn til slutt.

Fordel kremblandingen over kakene, ha på bringebær og pynt med frisk mynte.

TERTE: Deilig Bringebærterte © Foto: Lindberg press

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Tiramisu med bringebær

(4 porsj.)

Tiramisuen er rask å lage, men den må stå kjølig i ca. 3 timer før den skal nytes. Dette er en mer barnevennlig variant, i den originale dyppes kjeksene i kaffe.

ca. 18 fingerkjeks (savoiardi)

500 g friske bringebær (ev. frosne)

2-3 ss sukker

ev. 1-2 ss sitruslikør

Ostekrem:

6 ss sukker

3 eggeplommer

1 ts vaniljesukker

300 g kremost naturell

1 dl kesam/kvark

Pynt:

ev. kakaodryss

bringebær

Kok opp halvparten av bringebærene med sukker, og sil det gjennom en sikt. Pisk eggedosis av eggeplommer, vaniljesukker og sukker. Rør litt og litt kesam inn i kremosten. Bland deretter eggedosisen i ostemassen.

Rør ev. likøren inn i bringebærsaften, og dypp kjeksene i denne blandingen. Legg dem lagvis med ostekrem og bringebær i en liten form fôret med plastfolie.

Sett desserten kaldt til den skal serveres. Løft kaken opp av formen, del den i fire, og legg kakestykkene på asjetter. Dryss ev. med litt siktet kakao. Pynt med friske bringebær.

=

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!