INNBAKT: Sprø spekeskinke som innpakning, over smakfullt fyll med basilikum og soltørkede tomater. © Astrid Hals/matprat.no

TROPISK AROMA: Papaya og kiwi inngår i sausen til svinefileten. © Studio Dreyer-Hensley/matprat.no

FYRRIG: Svinefileten er surret med baconskiver, og innimellom er det stukket jalapeno-chilier. © Astrid Hals/matprat.no

Stadig flere butikker tilbyr hel indrefilet av svin. Disse avlange stykkene er et perfekt utgangspunkt for en bedre middag, også til hverdags. Kjøttet er magert og prisen er forholdsvis lav. Filetene finnes i mange størrelser. Noen er så store at de med tilbehør kan mette en familie, andre er små og akkurat passe som single-middag.

Svinefilet passer til "alt". Du kan for eksempel kombinere den med smaker fra middelhavskjøkkenet eller fra det asiatiske. Og skulle det heller friste med norsk, velger du brun saus og surkål som tilbehør.

I stekeovn

Fileten bruner du hele veien rundt i pannen, før den skal inn i stekeovnen. Et steketermometer er nyttig å ha. Kjernetemperaturen skal være 70 °C (rosa) til 76 °C (gjennomstekt). Legg deg gjerne på en grad imellom, dette for å unngå at kjøttet bli tørt og kjedelig.

På grillen

Svinefilet egner seg også på grillen. La da fileten få stekeskorpe på alle sider på forholdsvis høy varme midt på grillen, før du flytter den over til kanten for å godgjøre seg. Det tar ca. 15 minutter å grille svinefilet, avhengig av tykkelse. La fileten hvile litt før du skjærer den opp.

Helgrillet svinefilet med spekeskinke og soltørkede tomater

Helgrillet svinefilet med kremost og bacon

Helgrillet svinefilet med chili

Svinefilet med blåmuggost og pære

Svinefilet med ingefær og honning

Helstekt svinefilet med tropisk saus

Helstekt svinefilet med epler

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!