=

KJÆRLIG FRUKT: Litchi martini © Foto: Gjertrud Hustad

Hva er litchi

Kjærlighetsfrukten

Litchi er søt, krydret og aromatisk – nesten som kjærligheten. Grip den!

=
KJÆRLIG FRUKT: Litchi © Istockphotos

Kjært barn har mange navn, litchi blir også kalt kjærlighetsfrukt og kinesiske nøtter. Førstnevnte navn fordi litchi er blitt tillagt egenskaper med positiv virking på kjærlighetslivet, sistnevnte fordi den opprinnelig kommer fra Kina og kan minne litt om en nøtt med skallet på.

Kineserne har dyrket og elsket litchi i over 2000 år. Den er blitt regnet som svært fornem frukt, og ble for lenge siden brukt som betalingsmiddel for skatt.

”Parfymert” drue

Denne fine frukten er stadig oftere å se i norske fruktdisker. Du har sikkert sett den, og kanskje også smakt?

Litchi er oval og på størrelse med en valnøtt, skallet er tynt, knudrete og rødbrunt. Skallet tar du lett av ved å stikke hull med en negl og fjerne det med fingrene. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er mild, søt, krydret og aromatisk. Den kan minne litt om ”parfymerte” druer. I midten er det en brun stein som ikke skal spises, den er også lett giftig.

Tips om bruk

Litchi smaker veldig godt naturell, men du kan også servere den til dessert toppet med is eller lettpisket krem, gjerne iblandet litt kokoskrem. En dråpe rom eller appelsinlikør, flytende eller hakket sjokolade gjør desserten mer spennende. En annen idé er å bruke litchi i sjokoladefondue eller i en fruktsalat sammen med andre eksotiske frukter. Om du vil at litchiens delikate smak ikke skal forsvinne i mengden, så unngå å velge sterke og syrlige tilleggsfrukter.

Bytt gjerne ut druene med litchi på ostefatet. Den søte smaken passer fint sammen med salte og syrlige oster.

Litchi kan også brukes i en annerledes martini; litchi-martini.

Bilde

KJÆRLIG FRUKT: Litchi kan bli til lekre forretter. © Martin Dyrløv Madsen, Restaurant Umami

Rambutan og longan

Litchi har flere slektninger, og rambutan og longan er to av dem.

Rambutan ser nesten ut som en liten kråkebolle med pigger og rødbrunt skall. Piggene stikker riktignok ikke, og innholdet har samme utseende og smaker omtrent som litchi. Konsistensen er litt fastere hos rambutan.

Longan er mindre og søtere enn litchi og rambutan , skallet er brunt og jevnt. Longan blir kalt drageøye, fordi den er rund som et øyeeple og den sorte stenen skinner gjennom som en pupill.

Litchi med sprø koriander

Litchisorbet

Sjokoladefondue med frukt

Litchi-martini

=

KJÆRLIG FRUKT: Rambutan © Gjertrud Hustad

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

FULG I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når man spiser den.=

Middagene du har lyst på denne uka

En meny som gjør livet ditt enklere denne uka.

HERBES DE PROVENCE: Det er mange måter å utnytte de fine krydderne som vokser i Provence.=

Ingen krydderhylle er komplett uten

Fem måter å bruke Herbes de Provence på

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Talkum er det nye supermiddelet

Tykkere vipper, freshere hår og gulv som ikke knirker; sjekk hva litt talkum kan gjøre.

artikkel bilde

Du gjør alt riktig, men går ikke ned i vekt

Her er åtte løsninger du kanskje ikke har tenkt på.

artikkel bilde

Sjekk hva barnets navn sier om deg

Ta vår uhøytidelige quiz og sjekk hva navnet sier om deg.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

- Vinneren smaker hjemmelaget

Et lettsyltetøy er best i testen av blåbærsyltetøy.

Nei, nå lager jeg mitt eget sjokoladepålegg

Bedre enn Nutella og Nugatti.

Spis godt for 25 kroner dagen

Vi har laget en superbillig middagsmeny til deg.