=

KJÆRLIG FRUKT: Litchi martini © Foto: Gjertrud Hustad

Hva er litchi

Kjærlighetsfrukten

Litchi er søt, krydret og aromatisk – nesten som kjærligheten. Grip den!

=
KJÆRLIG FRUKT: Litchi © Istockphotos

Kjært barn har mange navn, litchi blir også kalt kjærlighetsfrukt og kinesiske nøtter. Førstnevnte navn fordi litchi er blitt tillagt egenskaper med positiv virking på kjærlighetslivet, sistnevnte fordi den opprinnelig kommer fra Kina og kan minne litt om en nøtt med skallet på.

Kineserne har dyrket og elsket litchi i over 2000 år. Den er blitt regnet som svært fornem frukt, og ble for lenge siden brukt som betalingsmiddel for skatt.

”Parfymert” drue

Denne fine frukten er stadig oftere å se i norske fruktdisker. Du har sikkert sett den, og kanskje også smakt?

Litchi er oval og på størrelse med en valnøtt, skallet er tynt, knudrete og rødbrunt. Skallet tar du lett av ved å stikke hull med en negl og fjerne det med fingrene. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er mild, søt, krydret og aromatisk. Den kan minne litt om ”parfymerte” druer. I midten er det en brun stein som ikke skal spises, den er også lett giftig.

Tips om bruk

Litchi smaker veldig godt naturell, men du kan også servere den til dessert toppet med is eller lettpisket krem, gjerne iblandet litt kokoskrem. En dråpe rom eller appelsinlikør, flytende eller hakket sjokolade gjør desserten mer spennende. En annen idé er å bruke litchi i sjokoladefondue eller i en fruktsalat sammen med andre eksotiske frukter. Om du vil at litchiens delikate smak ikke skal forsvinne i mengden, så unngå å velge sterke og syrlige tilleggsfrukter.

Bytt gjerne ut druene med litchi på ostefatet. Den søte smaken passer fint sammen med salte og syrlige oster.

Litchi kan også brukes i en annerledes martini; litchi-martini.

Bilde

KJÆRLIG FRUKT: Litchi kan bli til lekre forretter. © Martin Dyrløv Madsen, Restaurant Umami

Rambutan og longan

Litchi har flere slektninger, og rambutan og longan er to av dem.

Rambutan ser nesten ut som en liten kråkebolle med pigger og rødbrunt skall. Piggene stikker riktignok ikke, og innholdet har samme utseende og smaker omtrent som litchi. Konsistensen er litt fastere hos rambutan.

Longan er mindre og søtere enn litchi og rambutan , skallet er brunt og jevnt. Longan blir kalt drageøye, fordi den er rund som et øyeeple og den sorte stenen skinner gjennom som en pupill.

Litchi med sprø koriander

Litchisorbet

Sjokoladefondue med frukt

Litchi-martini

=

KJÆRLIG FRUKT: Rambutan © Gjertrud Hustad

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og to og en halv time.=

Genialt enkelt kjøtt som også er genialt godt

Dette kjøttet er umulig å mislykkes med.

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Det er både chili, hvitløk og ingefær i denne retten.

Blåskjell som du aldri har smakt dem

Pad Hoi Malaeng er en både spicy og deilig vri på blåskjell.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Denne øl-quizen bør du klare

Greier du ikke disse enkle spørsmålene, er det jaggu dårlig stelt.

artikkel bilde

Elin (59) og Tor Olav (67) kjøpte bobil for å få frihet

– Vi er så godt som aldri på campingplasser. Vi er hele tiden på farta.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Dette får du for 190 euro på den beste restauranten i Provence

Maten dufter av «menneskelig nærkontakt».

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett