Scotch bonnet chili

Den sterke chilien scotch bonnet inngår i grillmarinaden til jerk-kylling. Du kan erstatte den med habanero, som er enklere å få tak i i Norge. © istockphoto

Bob Marley er Jamaicas største musikalske bestselger. Jerk, grillmat med en spesiell marinade, er den karibiske øyas største på det gastronomiske området.

Du må gjerne kombinere begge på grillfesten. Forresten; styrken på ekte jerk-kylling kan få selv den stiveste kropp til automatisk å hoppe og danse.

Jerkoman

Årsaken til sitrende heten er scotch bonnet, som er en av verdens sterkeste chilityper. Den er hovedingrediens i jerk-marinaden, sammen med lokale vårløker og det karibiske krydderet allehånde.

Som kjent; noen liker det hett. Blant disse er grillmester Craig Whitson i Stavanger. selverklært "jerkoman" siden han spiste det for første gang. Det er han som står bak oppskriften på jerk-kylling - en oppskrift som er "så god at det nesten gjør vondt å gi den fra seg". Vi lar ham lide litt, for her kommer oppskriften hans:

Jerk-kylling

Forslag til tilbehør:

  • Det jamaicanske ølet Red Stripe. Det er ikke det beste, men likevel.
  • Brød, ris eller noe annet med mild smak.
  • Salat, gjerne i rastafari-fargene rødt, grønt og gult.

Gatemat

Det er ikke bare kylling som blir tilberedt på jerk-maner. Svin er også svært vanlig. Du kan også bruke fisk, skalldyr, eller annen type kjøtt som geitekjøtt - om du får tak i det. Jerk-geit er faktisk det opprinnelige på Jamaica.

Jerk er svært populær gatemat over hele øya, omtrent som kebab er blitt det i Norge:

- Det blir solgt på rasteplasser og utenfor diskoteker. Du får det servert oppkuttet og innpakket i gråpapir, forteller Bergtor Leine, som driver restauranten Carib i Oslo, og er vel bevandret i Karibia og dets kjøkken.

Kilder: "Far lukter svidd" av Craig Whitson (Gyldendal Fakta 2003), wikipedia.org

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!