Tenkt på det: Hva om egget forsvant?

Det er jo ikke spesielt sannsynlig at hønene plutselig skulle gå til kollektiv storstreik. Men, som et tankeeksperiment: Tenk om egget bare ble borte?

Våre mest elskede retter hadde forsvunnet som dugg for solen. Vårt cuisine ville blitt radbrukket og sønderknust. Bare tenk! På et øyeblikk hadde vi ikke hatt pannekaker, vafler, muffins. Ikke eggerøre, ikke majones, ikke aioli, ikke remulade, ikke posjerte egg, ikke skolebrød, ikke napoleonskake, vel, stort sett ikke kaker i det hele tatt..., quiche, fritatta og eggedosis er borte. De beste sausene vi kjenner, nemlig bearnes og hollandaise er en saga blott.

Herregud, vi ville ikke engang hatt pasta!

Verden hadde blitt et fattigere sted å være.

Og du: Grøss og gru - en verden uten omelett.

Omeletten er gjerne noe man tyr til når du skal ha middag, men ikke har tid. Eller frokost når du har plenty med tid.

Det finnes mange retter som bygger på de samme prinsippene, altså egg blandet med et-eller-annet - og så varmet til eggene koagulerer.

Her finner vi den italienske fritattaen, den morsomme strataen og den franske quichen.

Og herved introduserer jeg nok et medlem av familien: Timbale!

 

Egg timbale

I videoen finner du dét noen oppfinnsomme kokker kaller en timbale (noen ganger stavet timbal, og på italiensk timabalo etc). Det kommer av formen på tromma med (omtrent) samme navn.

I videoen ser du hvordan jeg lagde en eggtimbal. Og i den finner du purre, chorizo og parmesan. Oppskriften er nedenfor.

 

Erik Hannemann

Omelett på ny måte

Dette er kulere måte å få digg omelett på.

Til 4 porsjoner:

1 stk egg

1 stk purre

50 g chorizopølse

2 ss revet parmesan

1 dl fløte

smør, mykt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!