Å spise i Lyon er ganske kult.

Etter at jeg hadde kommet meg inn i sentrum, tok det ikke mer enn seks minutter før jeg satt på en restaurant og spiste kalvehjerne, lever og lammebrissel. Og ved måltidets ende var det et underlig, usmakt glass brennevin som minnet mest om hjemmebrent i vente.

På kvelden ruslet jeg langs Rue du Boeuf (biffgata) og smakte på østers som fallbys på gata.

Det er ikke sikkert alle lar seg friste av disse delikatessene. Det er nok mest artig for oss med kulinarisk eventyrlyst. Og de flotte restaurantene ligger som perler på en snor. Men, denne byen hadde ikke vært det samme om den ikke også var suveren på det som man fristes til å kalle hverdagsmat.

Og hadde de ikke laget mat som alle elsker, hadde den aldri blitt kalt for verdens mathovedstad - som fortsatt hevdes om denne byen. For, byen har fått mange konkurrenter.

Ta den nydelige salaten med grillskiver, for eksempel, salade lyonnaise.

Om en rett kalles "lyonnaise", betyr det at retten (angivelig) har sitt opphav i Lyon. Som regel handler det om at stekt, gyllen løk vendes inn i noe som stekes, gjerne med en stenk eddik og finhakket persille. Og så fort du gjør nettopp de to tingene (vender inn persille og smaker til med litt eddik), så løfter du din egen kokkekunst a la lyonnaise.

Potetene blir bedre

Poteter a la lyonnaise er nettopp det: Skivede, kokte poteter (skrell dem på den smarte måten!) som vendes inn med stekt løk, urter og en en skvett med eddik. Jeg synes epleeddik gjør susen, men ta det du har eller finner på kjøkkenet.

Oppskriften på hvordan dine poteter fra nå av blir bedre, finner du nedenfor.

Om du kan skjære en løk superkjapt, så går det altså rasende raskt å lære seg å lage mat "a la lyonnaise". Og du vil raskt merke hvor mye bedre maten din blir - bare med litt godt stekt løk og litt eddik.

Bare tenk på disse eksemplene:

  • Spinat
  • Jordskokker
  • Persillerøtter
  • En hvit saus
  • Pastinakker
  • Kålrot
  • Sellerirot
  • Rødbeter
Erik Hannemann

Poteter lyonnaise

Laks blir enda bedre med disse potetene.

Til 4 porsjoner:

750 g poteter

4 ss gressløk hakket

4 ss persille, finhakket

2 stk løk

2 fedd hvitløk

1 ss timian, hakket

smør til steking

eddik

Med laks, eventuelt

1 stk laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!