Det er søndag. Og den sikker vei til innekos er vafler.

Vafler ser ikke ut til å gå av moten. Enkelte godsaker kan oppnå en voldsom popularitet (tenk på cabaré), for så å bli ditcha av neste generasjon. "Godsaken" kan enten havne på culinarias evige jaktmarker, eller så kan den få ett nytt liv i en ny generasjon, gjerne hjulpet av nostalgiens magiske kraft.

Vafler, derimot, ser til ikke ut til å hoppe over en generasjon. Kvinner og menn i 20-årene lager vafler. Og det er (så langt) ikke funnet noen sosiale heftelser ved denne produksjonen. Man kunne jo tenke seg at det var teit eller kårni med vafler, men nei. Det er visst ikke det. Og de ser ut til å fungere på tvers av både kjønn og generasjoner (i motsetning til cupcakes, for eksempel, som utelukkende bakes av den feminine del av befolkningen, og de er jevnt over yngre enn de som serverer rekecocktail).

Å si at vaffelen er i rivende utvikling er å overdrive. Men, vi har sett tegn på en viss eksperimenteringstrang i enkelt (mindre rigide) vaffelmiljøer. De bokstavstro vaffelfundamentalistene holder seg nok til den klassiske oppskriften og det kjente vaffelhjertemønsteret (oppskriften er nedenfor).

Det noen kaller for sunnhetstyranniet har også inntatt del av de moderate vaffelbakerne. Det har ført til en viss splittelse i det før så homogene vaffelmiljøet. Den oppskriften som tidligere var totaldominerende kan ikke lenger påståes å ha samme posisjon. Oppskriftens moderne vaffelhegemoni var over i det øyeblikket rug og havregryn krevde sin plass i vaffelrøra.

Nedenfor finner du et god knippe vaffeloppskrifter. Det viser med all mulig tydelighet hvilken vaffelmangfold som preget bildet. Samtidig demonstrerer diversiteten på samme tid vaffelens versatilitet. Og det er også dens triumf: Den kan utvikles, lekes med, gjøres sunnere, rarere, søtere eller så kan man bare kose seg med det som utviklet seg til en generisk vaffelstandard.

Hvilken vaffeltype er du?

Tenk litt på det mens du koser deg - eller ikke.

http://oppskrift.klikk.no/vafler/2030/

 

 

 

Erik Hannemann

Den perfekte vaffeloppskriften

Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.

Til 4 porsjoner:

2 stk egg

1,5 dl sukker

3 dl kulturmelk, skummet

3,5 dl helmelk

350 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts natron

1 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

150 g smør, smeltet

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Myke vafler med surmelk og vanilje

Med surmelk i vaffelrøren, blir vaflene ekstra myke og gode. Disse er i tillegg smaksatt med vaniljesukker.

Levert av:

Ingredienser:

100 g smør

4 stk egg

2 dl sukker

1 l surmelk

2 ts natron

2 ss vaniljesukker

500 g hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Julevafler

Julevafler er ikke som andre vafler.

Til 4 porsjoner:

3 stk egg

2 dl sukker

6 dl kefir

75 g smør

1 ss kanel

0,5 ts kardemomme

6 dl hvetemel

2 stk eple

Tilbehør for voksne

2 ss akevitt

4 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Vafler

Oppskrift på vafler blir ikke så mye enklere enn denne.

Ingredienser:

4 dl hvetemel

4 ss sukker

1,5 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

0,5 ts salt

6 dl melk

100 g smør, smeltet

3 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!